“În cazul microîntreprinderilor, există renunţări şi ajunge undeva în jur de 30% dintre acestea, ca număr, nu ca valoare. În cazul proictelor mari ale autorităţilor administraţiei publice locale nu avem renunţări. În general schimbarea modului de colaboare între micro-întreprinderi şi sistemul bancar a generat această renunţare”, a susţinut Gabriel Friptu.
Reprezentantul MDRT a arătat că din punctul de vedere al autorităţii de management este un lucru corect că beneficiarii au solicitat această renunţare la proiecte înainte să facă orice cheltuială şi că nu sunt situaţii în care o microîntreprindere să fie nevoită să returneze bani.
“E corect pentru că în momentul în care încep să implementeze şi-au făcut o analiză mult mai clară asupra posibilităţilor şi au spus, ‘da, mergem mai departe’ sau ‘nu, nu avem posibilităţi să ducem proiecte la finalitate’. Din punct de vedere a programului e o pierdere, pentru că e clar că au fost folosite resurse şi timp pentru a ajunge la finanţare, dar să nu uităm că banii rămân în program, cu aceeaşi destinaţie, în aceleaşi regiuni. Deci nu sunt bani pierduţi. Alte micro-întreprinderi care consideră că pot să susţină astfel de proiecte au finanţarea asigurată”, a subliniat Friptu.
Acesta a precizat că din cele 30% de microîntreprinderi care au renunţat la proiecte la nivel naţional, cele mai multe sunt din Regiunea Nord-Est.
“Nu aş putea spune că există o distribuţie uniformă. Cele mai multe proiecte, statistic, la care s-a renunţat, sunt în Regiunea Nord-Est. Pe de o parte este normal, pentru că este regiunea cu alocarea cea mai mare, programul are alocări indicative regionale care sunt dimensionate în funcţie de nivelul de dezvoltare şi, evident, Regiunea Nord-Est fiind cea mai săracă regiune pe indicator, PIB pe locuitor, a avut şi cele mai multe fonduri disponibile”, a mai arătat Friptu.
Aproape o treime dintre IMM-uri au renunţat la proiectele europene începute
7 octombrie 2010, 14:11
Ultima modificare în 7 octombrie 2010, 17:11
În jur de 30% dintre microîntrepinderi şi-au retras proiectele depuse pe Programul Operational Regional, a anunţat Gabriel Friptu, directorul Autorităţii de Management a POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.
Etichete: imm,
proiect european
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum poţi să-ţi înfiinţezi o firmă într-un paradis fiscal
- Tot ce vrei să ştii despre noul Cod al Muncii
- Financial Times: Sistemul de sănătate din România este muribund
- Cum ar putea arăta transportul din România: trenuri care au 160 km/h şi tramvaie de ultimă generaţie
- Câţi bani a luat statul din amenzile muncii la negru
- Relansăm site-ul Capital
- Unde îşi doresc oamenii să lucreze
- Certificatul de urbanism pentru Roşia Montană este legal şi valid
- “Cumpără româneşte!”, program de promovare a produselor autohtone
- Consiliul Concurenţei va finaliza în acest an analiza privind înfiinţatea Electra şi Hidroenergetica