Așadar, președintele ANAF a spus că aceste firme care preferă să plătească în numerar, deşi o pot face prin bancă, sunt cu risc de evaziune fiscală. În acest context, Lucian Heiuş a spus că este normal ca firmele să aibă un cont în bancă, prin care să îşi poată achita taxele şi impozitele.

20 la sută din impozitele şi taxele achitate lunar se plătesc în numerar

„E normal ca orice firmă să aibă cont în bancă şi să plătească impozite şi taxe prin acel cont. Surpriza mea, în urmă cu un an de zile, când am făcut o analiză pe acest domeniu, 20 la sută din impozitele şi taxele care se plătesc în fiecare lună şi discutăm de încasări lunare de 30-32 miliarde de lei, deci este o pondere importantă, încă se plătesc în numerar”, a declarat Lucian Heiuş la Digi24.

Legea din România nu obligă o firmă să aibă un cont curent

De asemenea, președintele ANAF a amintit și de faptul că legea din România nu obligă o firmă să aibă un cont curent.

„E drept, legea în România nu obligă o firmă să aibă un cont curent. Eu bănuiesc şi este firesc să ai o asemenea suspiciune că cel care preferă să lucreze în continuare cu numerarul, să vină să stea cu numerarul la coadă cu banii într-o plasă, nu vorbim de sume mari, sunt firme mici în general care plătesc câteva mii de lei impozite şi taxe, noi le considerăm firme cu risc mare de evaziune fiscală pentru că cine evită să folosească instrumentele de plată bancare e clar că are ceva de ascuns”, a completat preşedintele ANAF.

România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă mai devreme de 2026-2027

Anterior, președintele ANAF a spus că România nu este încă pregătită pentru impozitarea progresivă. Din punctul său de vedere, mai devreme de 2026-2027 nu putem să avem o discuţie serioasă şi o aplicare efectivă a unui impozit progresiv.

„Ca preşedinte ANAF pot să discut doar pe partea de venituri. La partea de cheltuieli nu am acces să văd cum a fost construită, unde se regăsesc, putem să avem surprize cu alte cheltuieli care poate nu au fost prognozate şi au apărut între timp.

Politica bugetară este fluentă şi apar perturbaţii într-un timp foarte scurt. E clar că pe partea de venituri, veniturile au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal, anul trecut, în decembrie.

Există raportul lor, noi am spus că nu se poate atinge oricâte eforturi am face pentru că colectarea depinde de trei factori clari: de puterea economiei unei ţări la un moment dat, de nivelul de impozitare şi de capacitatea administrativă.

Puterea economiei României este cea care este, sistemul de impozitare este cel care este, adaptat perioadei prin care trece România astăzi, iar capacitatea noastră administrativă este cumva limitată şi de instrumentele pe care eu le am astăzi la ANAF.

Coordonez de un an de zile Agenţia şi lucrăm cu sisteme de gestionare a creanţelor fiscale la persoane juridice pe care le-am implementat în 2005. Eram director la Hunedoara, la Finanţe şi atunci s-a implementat acest sistem şi de atunci funcţionează până astăzi”, a declarat Lucian Heiuş în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi24.