Multiplele măsuri de securitate folosite de Blockchain, tehnologia care stă la baza monedei virtuale, fac aproape imposibilă accesarea a aproape un sfert din monedele Bitcoin generate, fiind deja celebru cazul unui galez care şi-a aruncat harddisk-ul calculatorului folosit pentru minarea a 7.500 de monede Bitcoin, care în ziua de azi ar fi valorat 131 de milioane de dolari, potrivit News.ro.
Conform Chainanalysis, o companie care monitorizează transferurile monedelor virtuale cu ajutorul aşa-numitor portofele electronice, 23% din toată masa de Bitcoin este blocată sub multiplele straturi de securitate.
În total, se estimează că sunt blocate 3 milioane de monede care valorează, la valoarea actuală, aproximativ 52 de miliarde de dolari.
Victimele sunt persoane care fie şi-au pierdut parola, fie nu mai deţin cheia privată a sistemului folosit pentru minare. În cazul în care posesorii nu recuperează parola şi cheia privată, monedele sunt pierdute definitiv, neexistând alte mijloace de recuperare.
Un caz celebru deja este cel al lui James Howells, un galez care şi-a aruncat harddisk-ul calculatorului folosit pentru minarea a 7.500 de monede Bitcoin, care în ziua de azi ar fi valorat 131 de milioane de dolari.
Aruncând harddisk-ul, acesta a pierdut aşa-numita cheie secretă de identificare şi nu poate dovedi că este posesorul de drept al monedelor respective. În prezent, Howells aşteaptă permisiunea autorităţilor locale pentru a căuta la groapa de gunoi, în speranţa că harddisk-ul, dacă va fi găsit, va şi funcţiona.
Problema vine chiar din marele avantaj pe care moneda virtuală îl promite: eliminarea intermediarilor. Neexistând o bancă ce ţine evidenţa, utilizatorul este singurul care deţine mijloacele (parola şi cheia secretă) de probare a posesiei