Informațiile apărute în presă arată că aprobarea ordonanței de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost amânată. Decizia a fost luată în contextul în care analiza cerută Ministerului de Finanțe nu a fost prezentată.
În acest context, discuția despre reducerea cheltuielilor bugetare nu a avut loc în coaliție.
Aprobarea OUG pentru reducerile bugetare a fost amânată
„Mâine (n.red. joi) nu intră ordonanța. Așteptăm analiza Ministerului de Finanțe și apoi o discuție în coaliție. Supraimpozitarea veniturilor mari nu intră în ordonanța de urgență, ci într-o lege. Așa a venit analizarea de la PSD”, au spus mai multe surse pentru Mediafax.
Potrivit acestora, s-a convenit „înghețarea” angajărilor la stat începând cu 15 mai. Totodată, cumulul pensiei cu salariul la stat nu va intra în Ordonanţă, ci se va reglementa tot prin lege.
Amintim că informația a apărut după ce premierul Nicolae Ciucă a precizat săptămâna trecută, la începutul ședinței de Guvern, că prin ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare „nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare”.
La rândul său, Marcel Ciolacu spunea că în coaliție nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor.
De asemenea, premierul a spus luna trecută că a cerut reduceri de cheltuieli în ministere.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. Acesta afirma că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat.
Marius Budăi a spus că nu se discută despre concedieri, ci despre optimizare
Amintim că ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit anterior despre reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care Executivul vorbește despre un aparat bugetar mai simplu, iar sindicaliștii din domeniul educației avertizează că vor intra în grevă generală, boicotând examenele de final de an școlar, în timp ce sindicaliștii din domeniul sănătății amenință că vor ieși în stradă.
Din punctul său de vedere, „sindicatele trebuie să-și spună oful”. Aceasta a reamintit, totodată, că el susține sindicatele și că va continua un dialog strâns cu sindicatele, dând asigurări că nu vor avea loc concedieri masive în aparatul bugetar.
„Însă nu susțin și nu cred în niciun fel de manifestare violentă. Nu cred că aduce vreun beneficiu niciuneia dintre părți. Dialogul onest între părți eu cred că este soluția cea mai bună”, a spus social-democratul în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.