Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a suspendat aprobarea vaccinului Sputnik, produs în Rusia, după ce reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au efectuat o inspecție.
Aprobarea vaccinului Sputnik pentru Europa a fost suspendată. Ce s-a descoperit
În urma inspecției reprezentanților OMS, au fost descoperite mai multe nereguli care includ posibilitatea unor contaminări. Din acest motiv, aprobarea vaccinului Sputnik a fost oprită până la remedierea problemelor, informează Radio Europa Liberă Moldova.
Jarbas Barbosa, director adjunct la Organizația Pan Americană a Sănătății (biroul regional al OMS pentru America), a spus că procesul de aprobare al vaccinului a fosr suspendat de către for, după ce au fost descoperite neregulile anterior amintite.
Acesta a mai spus că ar trebui efectuate noi inspecții la una dintre fabricile în care se fabrică vaccinul rusesc, înainte ca acesta să fie aprobat pentru utilizarea de urgență.
Fabrica „trebuie să ia notă, să facă modificările necesare și să fie pregătită pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită știri că fabrica a înlăturat neajunsurile ”, a spus Barbosa.
S-a mai vorbit despre măsurile inadecvate
În luna iunie a acestui an, a fost publicat un raport în care Organizația Mondială a Sănătății informa că a constatat mai multe încălcări la o fabrică deținută de compania farmaceutică rusă Pharmstandard în orașul Ufa, inclusiv în ceea ce privește „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată”. Ulterior, fabrica a spus că a abordat aceste preocupări.
Rusia și-a depus cereri de aprobare pentru vaccin atât la OMS, cât și la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) în februarie, după ce rapoarte apărute în jurnalul medical The Lancet au arătat că vaccinul este sigur și 91,6% eficient împotriva COVID-19. În ciuda lipsei de aprobare, Sputnik V a fost utilizat în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova.
Cât de eficient și sigur este vaccinul Sputnik V?
Revista științifică Nature a scris că vaccinul rusesc anti-COVID, Sputnik V, este folosit deja în aproape 70 de țări din toată lumea.
Autorul articolului din revista Nature arată că vaccinul respectiv a devenit primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19 înregistrat oficial și a primit aprobarea a zeci de state.
Numeroși epidemiologi străini au criticat serul dezvoltat de ruși pentru că a fost înregistrat mult prea repede.
Unele temeri au fost spulberate după amplul articolul publicat în prestigioasa revistă „The Lancet”, unde era explicat faptul că „Sputnik V” are o eficacitate de 91,6% în prevenirea infecției cu coronavirus și ajută în proporție de 100% să fie evitată o formă severă a bolii provocate de virusul SARS-CoV-2. Mai apoi, în aprilie 2021, Centrul de Cercetare „N. Gamaleya” din Moscova, dezvoltatorul vaccinului, a dezvăluit date noi, conform cărora eficacitatea serului după introducerea ambelor doze a fost de 97,6%.
În ciuda criticilor care continuă să vină din partea oamenilor de știință străini, preparatul a fost aprobat în țări precum Coreea de Sud, Argentina, Ungaria și India, iar în Emiratele Arabe Unite, eficacitatea lui a fost evaluată la 97,8%.
Sursă foto: Dreamstime