Apropierea dintre Rusia și China creează „noi riscuri” pentru NATO
„Ordinea bazată pe reguli, pe multilateralism este amenințată. Rusia și China mențin de ceva timp o cooperare din ce în ce mai intensă, atât din punct de vedere politic, cât și militar. Este vorba despre o nouă dimensiune și o serie de provocări pentru NATO. Din aceasta rezultă noi pericole”, a avertizat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica, conform capital.gr
„Moscova și Beijingul își coordonează din ce în ce mai des pozițiile lor cu privire la deciziile care se iau în cadrul unor organisme multilaterale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite. Pe de altă parte, realizează exerciții militare comune, testează zboruri în comun la mare distanță cu avioane de luptă și efectuează operațiuni navale, dar realizează și un schimb intens de experiențe cu privire la sistemele de echipamente și control al internetului”, a spus Stoltenberg.
În opinia șefului Alianței, NATO trebuie să se „adapteze” pentru a răspunde în principal la „ascensiunea Chinei ca putere militară” și la „agresiunea în creștere a Rusiei”, subiecte care vor fi în centrul unui summit al liderilor NATO ce se va desfășura pe 14 iunie la Bruxelles cu prezența și a președintelui SUA, Joe Biden.
„Dacă nu vom considera China un dușman (…), China nu împărtășește valorile noastre. Nu crede în democrație, în libertatea de exprimare sau libertatea presei„, a spus Jens Stoltenberg.
„China este foarte activă în Africa, Balcanii de Vest și Arctica. Realizează investiții masive în infrastructuri-cheie din Europa. În spațiul cibernetic este un punct de referință. Toate acestea au un impact uriaș asupra securității noastre”, a mai spus el.
În ceea ce privește Rusia, NATO observă o „dublă abordare”: „descurajare și dialog”, în special în ceea ce privește controlul armelor.
„Trupele noastre sunt prezente prin rotație în zona baltică, Polonia și România și avem noi modele de intervenție, astfel încât, în cazul unei crize, noi divizii să poată veni rapid ca întăriri la fața locului”, a spus Stoltenberg.
Îngrijorare cu privire la Belarus
În legătură cu Belarus, o țară filorusă, care se învecinează cu trei state membre NATO (Polonia, Letonia și Lituania), NATO va fi „în stare de vigilență”.
„Suntem deosebit de pregătiți, în caz de urgență, să protejăm și să apărăm fiecare aliat împotriva oricărui tip de amenințare care vine de la Minsk sau Moscova”, a avertizat el.
Se reamintește că, mai ales după evenimentele din Ucraina din 2014 și sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, Rusia și China au creat un cadru solid de cooperare într-o serie de probleme, precum și în Consiliul de Securitate al ONU.
Sursă foto: Dreamstime