Thailanda, al doilea cel mai mare exportator de orez din lume, încurajează fermierii să planteze mai puțin, în încercarea de a economisi apă. O astfel de mișcare ar putea afecta și mai mult piețele de orez, după interzicerea exporturilor din India. New Delhi a interzis luna trecută exporturile de orez alb non-basmati, ca parte a eforturilor guvernamentale de a aduce sub control scumpirile dramatice, informează CNBC.
Thailanda se confruntă cu precipitații scăzute, fermierii sunt sub presiune
Thailanda se confruntă cu precipitații scăzute. Într-un efort de a conserva apa pentru consum, Oficiul pentru Resursele Naționale ale Apei (ONWR) a cerut fermierilor din țară să se îndrepte către „plantarea unor culturi care utilizează mai puțină apă”. „Precipitațiile sunt cu aproximativ 40% mai mici decât în mod normal, ceea ce prezintă un risc ridicat de deficit de apă”, a declarat secretarul general al ONWR, Surasri Kidtimonton, într-o declarație publicată de Administrația Națională a Apelor din Thailanda.
Acesta a spus că gestionarea apei trebuie să „se concentreze pe apa pentru consumul populației”, precum și pe „apa pentru cultivare, în principal pentru culturile perene”, adică acele culturi care au un sezon de creştere mai lung şi rădăcini mai extinse, ceea ce le face mai productive. Orezul este clasificat drept cultură anuală.
Prețurile orezului, cele mai din ridicate din ultimele decenii
Pentru fiecare kilogram de orez brut cultivat este nevoie în medie de 2.500 de litri de apă. În comparație, culturile alternative, precum meiul, necesită între 650 și 1.200 de litri de apă pentru aceeași cantitate recoltată. Chiar luna trecută, India a interzis exporturile de orez alb non-basmati, o mișcare menită să asigure „disponibilitate adecvată” pe piețele interne, a spus guvernul.
India este cel mai mare exportator de orez din lume și reprezintă 40% din comerțul global cu orez, iar interdicția riscă să afecteze în curând milioane de oameni. Prețul global al orezului poate crește și mai mult, în continuare, în cazul în care producția de orez din Thailanda scade semnificativ de la an la an”, a declarat analistul principal al Rabobank, Oscar Tjakra, pentru CNBC.
Fermierii vor respecta directiva?
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă fermierii thailandezi vor respecta directiva, a spus el. „Fermierii din Thailanda ar putea să aleagă să planteze mai departe orez pe fondul contextului actual, în care prețul la export a crescut”, a spus el.
Guvernul thailandez a avertizat anterior că El Niño ar putea duce la precipitații neobișnuit de scăzute și i-a sfătuit pe fermieri să cultive o singură recoltă în acest an în loc de cele două obișnuite.
Prețurile orezului se situează deja la niveluri maxime
Prețurile orezului se situează deja la niveluri maxime, în parte din cauza aprovizionării mai reduse, atunci când alimentele de bază au devenit o alternativă atractivă, iar prețurile altor cereale majore au crescut în urma invaziei Rusiei, în februarie 2022.