Austria, cel mai mare investitor din România, a sărbătorit 60 de ani de la venirea în ţara noastră cu un total de 10 miliarde euro investite după 1990 şi 5.800 de companii prezente.

Dacă economia românească nu merge bine, nici companiile private nu funcţionează aşa cum şi-ar dori. Inclusiv cele ale investitorilor străini, pe care îi putem pierde foarte uşor atunci când înregistrează pierderi.

„Soluţia ieşirii din criză pentru România este accesarea fondurilor europene“, spune Cristoph Leitl, preşedintele Camerei Economice Federale a Austriei, care adaugă că este inadmisibil să avem o rată atât de scăzută de absorbţie a fondurilor nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Pe lângă aportul direct de capital, miliardele de euro de la UE ar putea spori competitivitatea României în raport cu statele vecine. Mercedes, spre exemplu, a  preferat Ungaria în dauna României din cauza infrastructurii rutiere extrem de slabe.

Discuţiile cu investitorii austrieci au fost prilejuite, săptămâna trecută, de sărbătorirea a 60 de ani de activitate a Secţiei Comerciale a Ambasadei Austriei în România. Austria este cea mai importantă sursă de investitori străini din ţara noastră, cu un total de zece miliarde euro până în prezent. Numărul companiilor austriece se ridică la peste 5.800, cu peste 1.000 de investitori activi.

Investiţiile vor creşte în anii următori

230-57517-16_austria_shutterstock_38.jpgDebarcarea investitorilor austrieci în ţara noastră a luat avânt după 1995, odată cu încheierea tratatului economic bilaterial. „În scurt timp, peste o mie de firme austriece îşi înfiinţaseră birouri în România“, spune Richard Schenz, vice-preşedintele Camerei Economice Federale a Austriei. În perioada 1997-2003, au urmat încă aproximativ 1.000 de societăţi. „În 2008 şi 2009, a avut loc o scădere serioasă, dar nu am nicun dubiu că în perioada următoare vom asista la creşteri ale investiţiilor“, spune Richard Schenz.

Achiziţionarea Băncii Comerciale Române de către Erste Bank reprezintă şi cea mai mare investiţie austriacă în străinătate din toate timpurile. Suma achitată de Erste pentru preluarea celei mai mari bănci din România după active (peste 17 miliarde euro) a fost de 3,75 miliarde euro, tranzacţie efectuată în 2006. O altă investiţie majoră este cea a OMV, care n-a plătit pentru SNP Petrom o sumă atât de mare, însă dezvoltarea ulterioară a companiei şi investiţiile anuale au făcut ca (actualul) OMV Petrom să rămână una dintre cele mai importante companii din ţară. Petrom a fost preluată în 2004, iar în următorii cinci ani au fost efectuate investiţii în valoare de cinci miliarde euro. Compania a avut în 2009 o cifră de afaceri de peste trei miliarde euro.

„Companiile austriece continuă să investească în România şi niciun investitor cunoscut nu s-a retras de pe piaţa românească, în pofida greutăţilor cu care se confruntă în această perioadă“, spune Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei. El adaugă că „în medie, în fiecare zi, şase noi firme se interesează de mediul investiţional din România“.

Valoarea inves-tiţiilor efectuate în 2009 de către austrieci se ridică la 500 milioane euro. Pentru acest an, se mizează pe aceeaşi sumă, în condiţiile în care economia nu şi-a revenit încă. „În anii următori, mizăm pe o creştere de 10%-15% a investiţiilor“, spune Rudolf Lukavsky.

Modificările fiscale nu sunt bune

230-57519-16_tirol_shutterstock_38.jpgCifrele ne arată că austriecii deţin 20% din toate investiţiile făcute în România după 1990, generează 10% din produsul intern brut (PIB) şi angajează 100.000 de oameni. Sectorul bancar este zona preferată de investiţii, băncile austriece deţinând aproape 40% din activele din sistem. Comerţul bilateral a atins un vârf de 3,17 miliarde euro în 2008, însă anul trecut cifra a scăzut până la 2,26 miliarde euro.

Principalele dificultăţi întâmpinate de oamenii de afaceri austrieci sunt legate de modificările legislative. „Reglementările juridice şi fiscale se succed mult prea rapid. Oamenii au nevoie de şansa de a-şi face un plan de afaceri pe termen lung, iar România are caracteristica aceasta: multe modificări  într-un timp foarte scurt“, spune Lukavsky. Nu mărimea taxelor este problema, ci impredictibilitatea sistemului fiscal, dificultate care se adaugă la criza economică.

„În prezent, una dintre cele mai mari probleme a investitorilor străini este aceea a falimentului partenerilor locali din cauza crizei“, a declarat Reihhard Leitner, partener al companiei de consultanţă financiară LeitnerLeitner.

Criza este şi cauza amânării investiţiei programate de Voestalpine pentru ridicarea unei oţelării în estul Europei, România fiind una dintre zonele în care ar fi putut ajunge cele câteva miliarde de euro. Deocamdată, Voestalpine are în derulare proiectul Steel Service Center de la Giugiu, cu o investiţie totală de 20 milioane euro. Termenul de finalizare a fabricii de oţeluri superioare este iunie 2011, iar până în 2013 urmează să fie angajaţi 60 de oameni care vor produce 130.000 de tone de oţel anual.

Reglementările juridice şi fiscale se succed mult prea rapid. Oamenii de afaceri au nevoie de şansa de a-şi face un business plan pe termen lung.
Rudolf Lukavsky, Ambasada Austriei