UPDATE 20:00 Austria: Liderul extremei drepte acuză SUA şi NATO de declanşarea crizei refugiaţilor
Viena, 5 sep /Agerpres/ – Liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPOe, extrema dreaptă), Heinz-Christian Strache, a acuzat Statele Unite ale Americii (SUA) şi NATO de declanşarea crizei refugiaţilor care a copleşit Europa, relatează sâmbătă agenţia Reuters.
''SUA şi NATO au distrus Irakul şi Libia cu intervenţia lor militară, cu bombe şi rachete, au oferit sprijin financiar, logistic şi militar opoziţiei împotriva preşedintelui Bashar Al-Assad în Siria şi au făcut astfel posibile distrugerea, haosul, suferinţa şi islamismul radical (Statul Islamic) în regiune'', a declarat Strache pe pagina sa de Facebook.
FPOe, în opoziţie, care devansează în sondaje coaliţia de la guvernare (SPOe şi OeVP), are de obicei abordări antimusulmane şi izolaţioniste în materie de politică externă.
Strache, care candidează pentru funcţia de primar al Vienei la alegerile de luna viitoare, a ironizat ceea ce el a numit sugestiile preşedintelui american Barack Obama că Europa este responsabilă în primul rând de gestionarea valului de imigranţi care sosesc pe continent din focare de criză din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.
''De decenii, SUA au declanşat focul în Orientul Mijlociu şi apoi au tupeul să pretindă că responsabilitatea pentru fluxul de refugiaţi dezlănţuit ţine de Europa. Aceasta este o destabilizare geostrategică în cel mai bun sens'', a scris Strache.
Într-un interviu separat la ORF, Strache a făcut apel de a se ridica un gard, patrulat de armată, de-a lungul graniţei Austriei cu Ungaria şi de a se permite intrarea unor refugiaţi mai degrabă creştini şi evrei decât musulmani. ''Nu vrem islamizarea Europei. Nu vrem să piară cultura noastră creştin-occidentală'', a declarat Strache.
UPDATE 17:00 Ungaria a anunțat că nu va mai închiria autobuze pentru transportul imigranţilor la frontiera cu Austria
Şeful poliţiei ungare, Karoly Papp, a declarat sâmbătă că Ungaria nu va mai închiria autobuze pentru a transfera imigranţi la frontiera cu Austria, subliniind că transportarea a mii de imigranţi ce a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost ''o iniţiativă unică'', relatează AFP.
''Punerea la dispoziţie de autobuze către Austria a fost o iniţiativă unică şi nu vor mai exista vehicule pentru a-i transporta pe refugiaţii care merg pe şosea'' spre Viena, a declarat Papp într-o conferinţă de presă.
În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, mii de imigranţi au fost transportaţi la frontiera cu Austria. La începutul după-amiezii, circa 6.500 de imigranţi intraseră deja în Austria.
Austria i-a autorizat să pătrundă pe teritoriul său şi a închiriat autobuze şi trenuri pentru a-i transporta la Viena, Salzburg şi în Germania.
Punerea la dispoziţie a unor autobuze de către Ungaria a intervenit după ce aproximativ 1.200 de imigranţi au pornit vineri pe jos către frontiera cu Austria, după ce fuseseră blocaţi timp de mai multe zile în Gara Keleti din Ungaria.
UPDATE 16:00 Aproximativ 6.500 de imigranţi au ajuns în Austria (ministrul de interne)
Aproximativ 6.500 de refugiaţi au ajuns în Austria de când Ungaria a început să-i transporte pe imigranţi la graniţa ungaro-austriacă şi 2.200 dintre ei sunt deja în drum spre Germania, a declarat ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, presei în gara din Viena, relatează agenţia Reuters.
Dna Mikl-Leitner a indicat anterior că poliţia austriacă nu va face uz de forţă pentru a opri afluxul de refugiaţi pe teritoriul ţării, după ce Austria şi Germania au lăsat deschise graniţele pentru valurile de imigranţi.
''Subliniez din nou că poliţiştii noştri nu vor face uz de forţă împotriva acestor oameni, familii şi copii'', afirma ministrul austriac de interne.
UPDATE 15:00 Imigranţii sosesc cu sutele în sudul Germaniei (poliţia federală)
Sute de imigranţi veniţi din Ungaria prin Austria soseau sâmbătă dimineaţa în gara din Munchen, în sudul Germaniei, care aşteaptă încă circa douăsprezece trenuri după-amiază, potrivit poliţiei federale germane, citată de AFP.
Mai citiți și Imigranții văzuți prin ochii unei românce: „Au haine de firmă și telefoane scumpe”
Aproape 400 de persoane au ajuns în capitala Bavariei în cursul dimineţii cu mai multe trenuri, înainte de un ''tren special plecat din Austria cu 400-500 de persoane la bord'', aşteptat la începutul după-amiezii, urmat de o serie de trenuri regulate, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei din Munchen.
Potrivit AFP, până la 7.000 de imigranţi sunt aşteptaţi să sosească în Germania în cursul acestei zile.
UPDATE 15.00 Austria nu va face uz de forţă pentru a-i opri pe imigranţi (ministru)
Austria nu va face uz de forţă pentru a opri miile de refugiaţi care intră pe teritoriul său dinspre Ungaria, a afirmat sâmbătă ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, relatează agenţia Reuters.
''Peste 3.000 de refugiaţi au sosit în Austria noaptea trecută. Fiecare refugiat poate face, desigur, cerere de azil în Austria şi este informat în legătură cu această posibilitate'', a declarat dna Mikl-Leitner într-un comunicat.
Potrivit declaraţiilor sale, circa 10 refugiaţi au făcut cerere de azil în Austria până în prezent, iar ceilalţi vor să-şi continue drumul, în primul rând către Germania.
''Subliniez din nou că poliţiştii noştri nu vor face uz de forţă împotriva acestor oameni, familii şi copii'', a spus ministrul austriac de interne.AGERPRES
UPDATE 14:40 În portul Pireu se aşteaptă să sosească sâmbătă alţi 4.200 de imigranţi din Lesbos
Autorităţile din portul elen Pireu au anunţat că aşteaptă sosirea, sâmbătă, a altor 4.200 de imigranţi din Lesbos, insulă în Marea Egee care este copleşită de afluxul mare de refugiaţi din Orientul Mijlociu, relatează agenţia DPA.
Imigranţii vor fi aduşi cu două feriboturi din Lesbos, principala poartă de intrare a zeci de mii de imigranţi, în majoritate sirieni, care s-au refugiat din cauza războiului din ţara lor.
După ce-i vor lăsa pe imigranţi în Pireu, navele vor pleca să ia alţi imigranţi de pe alte insule situate în apropiere de ţărmurile Turciei, a declarat un oficial al pazei de coastă.
În Lesbos situaţia este foarte critică. ''Nu avem nevoie de feriboturi individuale, ci de o flotă pentru a-i aduna pe aceşti oameni'', a declarat un oficial din insulă, Spyros Galinos, la televiziunea elenă.
UPDATE 13:28 Premierul polonez Ewa Kopacz spune că ţara sa nu poate primi mai mult de 2.000 de imigranţi
Premierul polonez Ewa Kopacz a afirmat din nou sâmbătă că primirea unui număr de 2.000 de imigranţi este suficientă, date fiind capacităţile Poloniei, transmite Reuters.
"Cifra de 2.000 poate fi considerată suficientă. Suntem pregătiţi să avem grijă de un astfel de grup", a declarat şefa guvernului polonez, după o întâlnire specială pe tema imigraţiei.
"Ne-am angajat să film solidari, dar trebuie să fie o solidaritate responsabilă. Nu vrem o solidaritate fără măsură, iar responsabilitatea noastră ar trebui să corespundă capacităţilor ţării, fără a o destabiliza", a afirmat Ewa Kopacz.
În iulie, Polonia a acceptat să primească 2.000 de imigranţi din Siria şi nordul Africii până în 2017.
UPDATE 12.30 Până în prezent, aproximativ 4.000 de imigranţi au traversat frontiera în cursul nopţii şi în dimineaţa zilei de sâmbătă, după ce au fost conduşi de autorităţile ungare la frontiera cu Austria, potrivit ministerului.
Şi poliţia germană a anunţat că autorităţile de la Berlin se aşteaptă să primească până la 10.000 de imigranţi în cursul zilei de sâmbătă după ce Austria şi Germania au căzut de acord cu Ungaria să le permită imigranţilor să treacă liber graniţele dintre ele, notează Reuters.
"Nu avem încă date sigure, dar ne aşteptăm la 5.000 până la 10.000 de refugiaţi astăzi (sâmbătă – n.r.)", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei germane, Stefan Sonntag.
El a adăugat că autorităţile germane încă lucrează la punerea la punct a planului pentru a face faţă acestui număr de refugiaţi. Un tren din Austria cu sute de refugiaţi urma să ajungă în jurul prânzului la Munchen.
Potrivit secretarului de stat Karoly Kontrat, din cadrul Ministerul de Interne ungar, 4.500 de imigranţi au fost transportaţi de autorităţile ungare cu autobuzele la graniţa cu Austria în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, relatează MTI.
Autorităţile ungare au precizat că situaţia din gara Keleti din Budapesta permite restabilirea serviciilor de transport. Serviciile de transport internaţional au revenit de asemenea la normal în cursul dimineţii, potrivit purtătoarei de cuvânt a companiei feroviare MAV, citată de MTI.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a afirmat că autorităţile nu mai intenţionează să transporte imigranţi ilegali din gara Keleti către frontiera cu Austria.
După zile de proteste şi haos, guvernul ungar de dreapta a pus vineri seară la dispoziţie zeci de autobuze pentru a transporta imigranţi din capitala Budapesta până la graniţa cu Austria.
"Mă aflu la frontiera cu Ungaria şi privesc. Fluxul (de persoane) continuă", a declarat, pentru agenţia de presă austriacă, Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei din landul Burgenland (estul Austriei).
"Aşteptăm 17 sau 18 autobuze cu etaj pentru a-i duce la Viena şi poate şi în Germania", a adăugat el.
Circa 400 de imigranţi, care au fost găzduiţi într-o sală de concerte amenajată ca centru de primire la Nickelsdorf, la frontieră, s-au urcat într-un prim tren care a plecat în zori spre Vest, a indicat responsabilul citat.
Un al doilea tren urmează să plece în curând, a adăugat el. "Al doilea grup de 400 de persoane este în drum (spre gară). Ploaia a fost destul de puternică, acum e burniţă, oamenii sunt uzi", a spus el.
Imigranţii trebuie să parcurgă pe jos traseul de circa 5 km ce duce de la postul de frontieră Nickelsdorf până la gara cu acelaşi nume, pentru a se urca în trenurile puse la dispoziţie de autorităţile austriece.
"Cea mai mare problemă a noastră este că ungurii – după ce au vorbit cu Budapesta – refuză să permită ca autobuzele noastre să intre pe teritoriul lor şi să-i ia pe refugiaţi", a declarat anterior Doskozil, potrivit Reuters.
"Le-am propus să-i aducă pe refugiaţi direct la trenuri sau la adăpost (în partea austriacă), dar ei opresc autobuzele în partea ungară şi toţi trebuie să coboare în ploaie", a adăugat el.
Ungaria, copleşită de afluxul de imigranţi, a anunţat vineri seară că pune la dispoziţie o sută de autobuze pentru a transporta mii de refugiaţi în Austria, care a acceptat, împreună cu Germania, să îi primească.
Autobuzele au luat imigranţi masaţi în principala gară din capitala ungară, precum şi pe cei circa 1.200 de imigranţi care au pornit pe jos spre Austria din Budapesta.
Ministrul ungar de externe: Imigranţii care se îndreaptă spre Austria arată eşecul politicii UE privind migraţia
Transportul solicitanţilor de azil neînregistraţi din Ungaria spre frontiera austriacă arată eşecul politicii UE privind migraţia, a declarat sâmbătă ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
După zile de proteste şi haos, guvernul ungar de dreapta a pus vineri seară la dispoziţie zeci de autobuze pentru a transporta imigranţi din capitala Budapesta până la graniţa cu Austria.
"Ceea ce s-a întâmplat este consecinţa eşecului politicii Uniunii Europene privind migraţia şi a afirmaţiilor iresponsabile ale unor politicieni europeni", a declarat Szijjarto la sosirea la Luxemburg pentru o reuniune a miniştrilor de externe din UE pentru a discuta despre criza imigranţilor.
Pe de altă parte, ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a negat informaţiile că s-ar discuta despre crearea unui coridor feroviar special pentru imigranţii care vor să ajungă în Germania.
"Nu am discutat niciodată în guvernul slovac despre vreun coridor", a declarat el presei la sosirea la reuniunea de la Luxemburg.
Miniştrii de interne ceh şi slovac au anunţat vineri, la Praga, că cele două ţări propun deschiderea unui culoar feroviar pentru refugiaţii sirieni între Ungaria şi Germania, dacă Budapesta şi Berlinul sunt de acord, potrivit AFP.AGERPRES