Aproximativ 60% dintre tinerii peste 18 ani depind financiar de părinţi

Cel puţin 60% dintre tinerii care au împlinit 18 ani sunt dependenţi din punct de vedere financiar de părinţi şi, probabil, numărul lor s-a mărit în ultimul timp, a declarat directorul executiv al Junior Achievement România, Ştefania Popp.

"Nu există date oficiale pentru România în privinţa numărului de tineri care nu sunt independenţi din punct de vedere financiar. Totuşi, din analiza răspunsurilor primite de la tinerii implicaţi în actualele noastre programe (Intership Job Shadow Day), rezultă că mai mult de jumătate dintre ei sunt prea mult timp dependenţi de părinţi. Prea mult timp înseamnă după vârsta de 18 ani. Oricărui tânăr peste 18 ani îi este recomandat economic să aibă o activitate generatoare de resurse financiare", a declarat directorul executiv al Junior Achievement România, Ştefania Popp.

Aceasta a estimat că, la nivel naţional "60-60 şi ceva la sută" dintre tinerii de peste 18 ani sunt "întreţinuţi" de către părinţi.

"Aş vrea să gândesc însă pozitiv şi să cred că măcar în jur de 40% dintre tineri au – cât mai devreme – o atitudine pro-muncă şi că părinţii îi lasă pentru că sunt şi multe familii care, având în vedere şi o anumite sănătate financiară familială, nu lasă copiii să lucreze munci mici care, deşi, nu sunt foarte bine plătite reprezintă un exerciţiu bun pentru toată lumea", a adăugat directorul executiv al Junior Achievement România, arătând că acest fenomen nu este caracteristic doar României.

"Gradul redus de independenţă financiară a tinerilor nu este o problemă neapărat a României, ci a culturii est-europene în care tinerii au fost învăţaţi să fie mult mai mult timp ‘întreţinuţi’ de către familie, atât ca locuinţă, cât şi ca venituri. (…) Dacă ne uităm la ce se întâmplă într-o zonă în care economia de piaţă funcţionează pe bază de cerere şi ofertă, constatăm că tinerii sunt învăţaţi să muncească mult mai devreme, pe perioade din ce în ce mai lungi, ceea ce îi ajută să câştige şi acea experienţă necesară în CV, dar şi din punct de vedere economic. Independenţa financiară este sănătoasă şi din punct de vedere social", a afirmat Ştefania Popp.

În opinia sa, actualele condiţii economice, eşecurile de la bacalaureat din ultimii doi ani, condiţiile speciale la admiterea în învăţământul superior, plus cultura românească, au mărit numărul de tineri dependenţi financiar de părinţi.

Întrebată despre modul în care poate fi schimbată actuala situaţie, Ştefania Popp a arătat că, în primul rând, "tinerii ar trebui învăţaţi de mici că trebuie să aibă o independenţă financiară, şi să fie harnici, şi să muncească imediat ce au posibilitatea legală. (…), iar şcolii îi revine o mare sarcină în această privinţă. Pe de altă parte, şi părinţii trebuie să înceapă să înţeleagă că resursele pe care le au la pensie trebuie să le folosească pentru a-şi ridica standardul propriu de viaţă şi nu pentru a întreţine o situaţie defavorabilă, un mecanism neeconomic, şi dezavantajos pentru toate părţile. Nu-i avantajează nici pe părinţi, nici pe tineri şi nici societatea nu are nimic de câştigat", a spus în încheiere directorul executiv al Junior Achievement România.
Sursa: Agerpres