Apple, încă cea mai valoroasă companie din lume, a raportat venituri sub așteptări pentru al treilea trimestru consecutiv, după ce vânzările de iPhone, produsul emblematic al companiei, s-au situat cu mult sub estimările analiștilor. După publicarea rezultatelor, acțiunile Apple au suferit o scădere brutală, până la cel mai mic nivel din ultimul an.
Compania a spus miercuri că a livrat 47,8 milioane de iPhone, un record trimestrial care totuși a dezamăgit mulți analiști obișnuiți cu superperformanțele din ultimii ani din partea aparatelor care au revoluționat industria de smartphone. Wall Street estima pe medie livrări de aproape 50 milioane de aparate, transmite Reuters.
Vânzările de iPad s-au situat la 22,9 milioane de bucăți în primul trimestru fiscal, fiind în linie cu estimările.
Potrivit unor surse, în această lună, furnizorii de componente pentru Apple din Asia și-au redus producția, un semn că cererea ar putea scădea pentru iPhone – produs care contează cu jumătate în vânzările companiei – și pentru iPad.
Cu 35% sub vârful istoric
Imediat după rezultate, acțiunile Apple au plonjat în gol, pierzând 11%, până la 457,7 dolari, aproape cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Față de maximul istoric atins în septembrie 2012, de 705 dolari, acțiunile Apple sunt acum cu 35% mai jos, în parte pe fondul temerilor că creșterile uriașe au luat sfârșit, iar aparatele mobile nu mai sunt așa populare.
De asemenea, Apple a ratat țintele de venituri în precedentele două trimestre. Rezultatele vor atrage imediat întrebări despre ce are Apple pe țeavă și cât de atractive pot fi noile produse astfel încât să genereze noi vânzări și să mențină traiectoria de creștere.
Apple se confruntă cu o competiție intensă din partea principalului rival și furnizor Samsung Electronics (producătorul unor telefoane mai ieftine), accentuată de sistemul de operare Android al lui Google (cel mai folosit pe telefoanele mobile), iar aceste lucruri împreună cu semnele că piața smartphone-urilor premium s-ar apropia de saturare în piețele dezvoltate provoacă destulă anxietate investitorilor.
“Aceste rezultate sunt în regulă, dar ele ridică unele semne de întrebare. Traiectoria marjelor brute arată bine, ceea ce e pozitiv, iar cash-ul continuă să crească. Dar cred că investitorii vor să știe ce intenționează Apple să facă cu creșterea cash-ului din bilanț. Alte întrebări se nasc în jurul inovației, de unde vor veni următoarele produse și ce vede Tim Cook în următoarele 12 până la 18 luni”, spune Shannon Cross, analist al Cross Research.
Apple a afișat joi venituri în creștere pentru primul trimestrul fiscal, de 54,5 miliarde dolari, sub media estimată de analiștii chestionați de Thompson Reuters, de 54,73 miliarde dolari.
Compania a continuat să raporteze un profit net uriaș, de 13,07 miliarde dolari sau 13,81 dolari/acțiune (numărul acțiunilor a crescut față de anul trecut), în ușoară scădere față de un an înainte, când a afișat un câștig de 13,87 miliarde dolari sau 13,87 dolari/acțiune.