Ar trebui România să interzică TikTok?

România are “toate pârghiile necesare” pentru a interzice TikTok, afirmă Keith Krach, fost subsecretar de stat pentru Economie în timpul administrației Trump.

Într-un interviu acordat postului Antena 3 CNN, acesta a avertizat asupra pericolului pe care platforma chineză îl reprezintă pentru „lumea liberă”, numind-o “cea mai mare amenințare” pentru democrații.

TikTok
SURSA FOTO: Dreamstime

Argumente pentru interzicerea TikTok

Krach susține că TikTok nu este doar o platformă de divertisment, ci un instrument de supraveghere și manipulare. Potrivit lui, Rusia, Iran și China utilizează tehnologii avansate pentru a submina valorile democratice și pentru a destabiliza țările occidentale.

„Este un semnal de alarmă pentru SUA și pentru lumea liberă. Rusia, Iran și China complotează pentru a distruge democrațiile, iar TikTok reprezintă un risc major pentru siguranța națională”, a declarat fostul oficial american.

De asemenea, acesta a evidențiat că, în ultimii ani, TikTok a devenit un mijloc eficient de răspândire a dezinformării și propagandei.

„Dezinformarea de pe TikTok este visul oricărui dictator”, a spus Krach.

El s-a referit la modul în care regimuri autoritare exploatează tehnologia pentru a supraveghea și controla populația.

Leadership prin interzicerea TikTok

Keith Krach consideră că România ar putea da un exemplu de leadership prin interzicerea platformei, lucru realizat deja în statul Montana din SUA.

„Dacă România ar interzice TikTok, ar fi o dovadă de leadership. În acest moment aveți toate pârghiile necesare pentru a face asta”, a declarat el.

Acesta a recunoscut că în SUA, eforturile de a interzice TikTok la nivel național s-au lovit de dificultăți, în principal din cauza lobby-ului agresiv și a investițiilor masive ale companiei.

Totuși, el speră că în viitor, astfel de aplicații vor fi interzise, considerând că acestea reprezintă un pericol iminent pentru valorile democratice.

Tehnologia în slujba dictaturii

Un alt aspect subliniat de Krach este modul în care tehnologia, inclusiv TikTok, este folosită de regimurile autoritare pentru a înăbuși drepturile omului.

„În China, supravegherea masivă și genocidul sunt facilitate de tehnologie. Acestea folosesc valorile democratice în mod pervers, împotriva noastră”, a afirmat fostul subsecretar de stat.

El a încheiat prin a face apel la unitate în rândul democrațiilor:

„A sosit momentul să ne unim pentru a proteja valorile și siguranța națională”.

Aplicația este aproape de a fi interzisă în SUA

O curte federală de apel din SUA a respins recent apelul platformei împotriva unei legi care ar interzice-o în țară, cu excepția cazului în care este vândută de acționarul său chinez. Președintele ales, care a avut o poziție alternantă, când pro, când contra TikTok, va decide soarta platformei după inaugurarea sa din 20 ianuarie 2025.

Când președintele ales al SUA, Donald Trump, va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2025, va trebui să se ocupe urgent de o problemă lăsată din ziua precedentă: TikTok. Pe 19 ianuarie va intra în vigoare legea care cere interzicerea acestei aplicații chinezești – cu excepția cazului în care aceasta a fost vândută unor interese non-chineze. Trump va trebui să decidă dacă încearcă sau nu să salveze TikTok, care este foarte populară în Statele Unite, având 170 de milioane de utilizatori.

ByteDance, compania-mamă a TikTok, sperase să amâne aplicarea legii invocând Primul Amendament al Constituției SUA, care protejează libertatea de exprimare, însă acest plan a suferit un eșec major vineri, 6 decembrie, când toți cei trei judecători ai unei curți federale de apel din Washington au respins în unanimitate apelul său de a anula legea.