Alegerile prezidențiale ar putea fi reluate după turul doi

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), a declarat joi, la Antena 3 CNN, că alegerile prezidențiale s-ar putea repeta după turul al doilea. Potrivit acestuia, această posibilitate este generată de un vid legislativ, legea neavând nicio prevedere specifică pentru o astfel de situație.

Primul tur al alegerilor nu poate fi contestat

Augustin Zegrean a explicat că primul tur al alegerilor prezidențiale nu poate fi contestat, întrucât nu există o procedură de revizuire a deciziilor constituționale. Contestațiile primite de Curtea Constituțională vor fi considerate inadmisibile, însă acestea ar putea fi luate în calcul după desfășurarea celui de-al doilea tur. Totodată, el a menționat că revizuirea reprezintă o cale extraordinară de atac specifică dreptului civil sau penal, dar o astfel de procedură nu este prevăzută în practica Curții Constituționale.

 „Nu spune nimic procedura în astfel de situații. Am trecut de turul întâi, a fost validat turul întâi. Nu mai putem acum să-l contestăm. Legea nu prevede. Nu avem text, nimeni nu s-a gândit vreodată că se va întâmpla așa ceva. Contestăm o decizie a Curții Constituționale? Asta nu se poate, nu se admite. Deciziile CCR sunt definitive, de la data publicării, și general obligatorii. Nu au nici o cale de atac,” a continuat Zegrean.

Posibilitatea revederii deciziilor CCR după turul doi

Fostul judecător al CCR a mai adăugat că judecătorii Curții pot reveni asupra sesizărilor după cel de-al doilea tur al alegerilor.

Augustin Zegrean a subliniat că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost deja validat, iar legislația nu prevede posibilitatea de a-l invalida ulterior. În ceea ce privește turul al doilea, acesta va trebui, la rândul său, validat de Curtea Constituțională, care va decide în funcție de situație. Zegrean a adăugat că alegerile generale pot fi anulate în anumite circumstanțe, dacă se constată că au existat nereguli sau manevre care datează din perioade anterioare, ceea ce ar putea duce la repetarea procesului electoral.

„Turul unu a fost validat. Și nu este nicio situație, o lege care să spună că poate fi invalidat a 2-a zi sau a 3-a zi. Dar turul 2 de luni va trebui din nou validat de Curtea Constituțională. Și atunci poate să facă ce credea ea de cuviință. (…) Se pot anula alegerile în general. Dacă se constată că toate acestea vin din urmă, de mult din urmă, toate aceste manevre, vor putea face să repete alegerile,” a concluzionat Augustin Zegrean.

La Curtea Constituțională au fost înregistrate mai multe cereri de anulare a primului tur al alegerilor, însă judecătorii CCR au validat deja rezultatele, menținând astfel validitatea primului tur electoral.

Tudorel Toader consideră sesizările ca inadmisibile

Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale, a afirmat că sesizările depuse joi la CCR în legătură cu ilegalitățile semnalate de CSAT privind turul întâi al alegerilor prezidențiale nu sunt admisibile. Potrivit acestuia, CCR poate fi sesizată doar de Avocatul Poporului, președintele, Guvernul, președinții celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casație și Justiție. Toader a subliniat că problema validării alegerilor va ajunge pe masa CCR doar atunci când se va discuta validarea turului doi, iar, în caz de invalidare, alegerile vor fi reluate. De asemenea, el a menționat că, în dreptul comun, principiul „liberului acces la justiție” permite oricărei persoane să facă sesizări în condițiile legii.

„În cazul justiţiei constituţionale, excepţiile de neconstituţionalitate pot fi ridicate numai în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial. Pe de altă parte, Curtea Constituţională poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului sau de către preşedintele ţării când e vorba de lege înainte de promulgare, să efectueze  controlul a priori, de către Guvern, preşedinţii celor două camere, Înalta Curte de Casatie şi Justiţie. În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, a explicat Tudorel Toader.

Tudorel Toader
Tudorel Toader (SURSA FOTO: Facebook, Tudorel Toader)

Tudorel Toader a explicat că, potrivit articolului 146 litera f din Constituție, Curtea Constituțională are rolul de a verifica respectarea procedurii pentru alegerea președintelui și de a confirma rezultatele. El a precizat că validarea alegerilor va ajunge pe masa CCR după turul al doilea, moment în care Curtea va analiza și documentele recent declasificate.

„CCR are o competenţă prevăzută de articolul 146 litera f din Constituţia României, potrivit căruia Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragelui. Adică, problema alegerii Preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. Astfel, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a explicat Toader.