„Ar fi trebuit să ştim!” Adevărul crunt despre războiul din Ucraina. Nimeni nu ar fi crezut așa ceva

Sursă: Pixabay

Un expert în intelligence, specializat pe sisteme militare şi conflicte armate, a dezbătut recent conflictul din Ucraina, în contextul în care Rusia a dat de o rezistență peste așteptări. Potrivit specialistului, puterea militară a Rusiei a fost supraestimată iar ucrainenii au fost subestimați, în mod colectiv.

Ce îl oprește de fapt pe Vladimir Putin să câștige războiul din Ucraina? Un expert militar analizează conflictul

Conflictul a fost analizat de Ionuţ Şutea, expert în intelligence, specializat pe sisteme militare şi conflicte armate, pentru adevarul.ro. Acesta a subliniat că forțele armate ale Ucrainei nu mai sunt cele din 2014 și acum sunt foarte experimentate.

„Cred că suntem surprinşi de rezistenţa ucraineană doar pentru că am supraestimat puterea militară a Rusiei şi i-am subestimat, colectiv, pe ucraineni. Ar fi trebuit să ştim că forţele armate ale Ucrainei nu mai sunt cele din 2014 şi acum sunt foarte experimentate”, a spus Ionuț Șutea pentru sursa menționată.

Ucrainenii au căpătat foarte multă experiență după conflictul din Donbas

De asemenea, specialistul a spus și că ucrainenii au căpătat foarte multă experiență după conflictul din Donbas.

„De atunci până astăzi ucrainenii i-au studiat îndeaproape pe ruşi şi şi-au făcut temele. Au demonstrat că sunt o armată profesionistă. Au absorbit rapid armele anti-tac şi sol-aer portabile primite de la statele NATO şi le folosesc excepţional”, relatează expertul. Cel mai mare atu al armatei Ucrainei este voinţa de a rezista, iar acest lucru contează chiar şi în războiul modern.

Sprijinul NATO şi mai ales al Statelor Unite i-a ajutat mult pe ucraineni să-şi depăşească limitările tehnologice şi structurale. Donaţiile de armament, vedem în teren, fac minuni, iar soldaţii ucraineni par să execute „playbook-ul” tactic cu stricteţe – ambuscade foarte reuşite, atacuri prin flancuri, menevere bine excutate. (…) Industria naţională de apărare este un alt atu al Ucrainei. Ucrainenii au moştenit multe fabrici de armamente din perioada sovietică şi au reuşit să le menţină în funcţiune. Acest lucru permite Ucrainei să producă, să întreţină şi să îşi actualizeze sistemele militare, inclusiv avioanele de vânătoare”, a mai spus Ionuț Șutea pentru sursa menționată.

Potrivit specialistului, ajutorul oferit de UE și țările NATO „este un suport absolut esenţial. Ucraina nu poate suferi niciun fel de blocaj în furnizarea de armament. Fiecare cartuş, fiecare rachetă Javelin este pusă în joc. Un blocaj logistic, în special de alimentarea cu echipament avansat cum ar fi rachetele anti-tanc sau sol-aer ar periclita rezistenţa ucraineană”.