Pandemia de coronavirus declarată de Orgnizaţia Mondială a Sănătăţii riscă să ia amploare de la o zi la alta. Potrivit statisticilor, până acum s-au înregistrat la nivel mondial peste 343.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi aproape 14.000 de decese. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în Europa, unde în Italia numărul deceselor l-a depăsit pe cel din China, peste 5.400.
În contextul măsurilor iniţiate la nivel global pentru limitarea extinderii cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, tot mai multe oraşe intră în carantină.
Este şi cazul metropolei New York, cea mai afectată din Statele Unite, unde s-au înregistrat aproape 17.000 de cazuri de îmbolnăvire şi 150 de decese. Primarul oraşului, Bill de Blasio, a anuţat că cei 8,5 locuitori trebuie să respecte măsurile de carantină, care ar putea fi prelungite chiar şi pentru nouă luni de zile, în funcţie de evoluţia situaţiei.
Deja autorităţile medicale americane avertizează că există riscul unei crize de echipamente medicale şi s-a cerut intervenţia preşedintelui Donald Trump pentru un sprijin din partea armatei Statelor Unite. „Nu putem fi orbi. Situaţi riscă să devină critică. Dacă preşedintele nu intervine, mulţi oameni îşi vor pierde viaţa inutil”, avertizează edilului New Yorkului.
Primarul a estimat o perioadă de zece zile până când sistemul medical din regiune se va confrunta cu o problemă gravă din punct de vedere al capacității de a lupta cu virusul. „Dacă nu vom primi mai multe ventilatoare, oamenii vor muri” a declarat primarul Bill de Blasio, potrivit BBC.
Şi guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, avertizează că este nevoie de măsuri urgente pentru a nu scăpa situaţia de sub control în contextul epidemiei cu noul coronavirus. Cu toate acestea, mulţi locuitori au metropolei au ignorat aceste semnale de alarmă, preferând să-şi petreacă weekendul în aer liber.
După o discuţie cu secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, guvernatorul Andrew Cuomo a atras atenţia că aproape 80% din populaţia statului s-ar putea infecta cu noul coronavirus, iar această criză ar putea dura cel puţin nouă lunide zile, timp în care se va impune ca locuitorii să rămână în carantină, scrie The Sun.