În cazul în care consideră necesară o acțiune militară, care ar fi opțiunile Beijingului pentru a face față Coreei de Nord și ce fel de forță ar arunca în luptă?

Coreea de Nord e și o binecuvântare, și un blestem pentru Beijing. Republica Populară Democrată Coreeană este un stat independent ostil Statelor Unite și altor puteri regionale. Armata Phenianului reprezintă un factor de descurajare pentru orice atac, fără a constitui o amenințare directă pentru China. Iar China se învecinează cu un regim care își finanțează propria apărare și nu va intra niciodată de bunăvoie în sfera de influență a SUA.

Pe de altă parte, în timp ce Coreea de Nord a fost în mod tradițional un stat-client al Chinei, legăturile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimii ani. Retorica anti-americană și armele nucleare ale Phenianului au provocat America, făcând din Coreea de Nord un măr al discordiei între Washington și Beijing. Încălcarea flagrantă a normelor internaționale de către Phenian a pus și ea la încercare răbdarea Beijingului.

Iar în ultima vreme au apărut zvonuri conform cărora Beijingul e pregătit de mult să intervină în Coreea de Nord, fie în urma unui colaps al guvernului, fie în cazul în care regimul nord-coreean lansează amenințări credibile împotriva Chinei. Deși nu se știe ce plănuiește China, dar se pot contura câteva scenarii. Un singur lucru e cert: dacă China intră în Coreea de Nord, regimul de la Phenian, indiferent care va fi acela, nu va supraviețui.

Un posibil scenariu este o incursiune militară în Coreea de Nord, ca răspuns la colapsul regimului. Colaps care ar putea fi provocat de o lovitură de stat militară sau de o reevoltă asemănătoare celei din Siria.

Obsedat de stabilitatea internă, Beijingul nu va tolera milioane de refugiați care să-i treacă granița. Așa că am putea vedea cum armata chineză se va deplasa spre sud.

Cel mai plauzibil scenariu ar fi acela ca Beijingul să lanseze o invazie totală pentru a răsturna regimul existent. Dintre cele șaisprezece corpuri blindate, mecanizate, de infanterie și artilerie care alcătuiesc Armata Populară Coreeană, doar două sunt desfășurate de-a lungul frontierei sino-coreene. Alte corpuri sunt staționate în interiorul și în jurul Phenianului.

Cel mai periculos aspect al unei invazii chineze în Coreea de Nord ar fi dacă aceasta se va lansa concomitent cu un atac american și sud-coreean spre nord din zona demilitarizată. În timp ce SUA și Coreea de Sud ar funcționa cu aceleași obiective în minte, ele ar fi diferite de cele ale Chinei.

Cu excepția unei prăbușiri definitive a regimului de la Phenian, deocamdată, cu greu se poate anticipa o invazie a Chinei în Coreea de Nord. Costurile economice, politice și militare depășesc, cel puțin pentu moment, beneficiile unei astfel de intervenții. Motiv pentru care Beijingul va sta să se gândească de două ori înainte de trimite armata peste vecinul său mai mic.