Invitat la o dezbatere la Institutul Hudson, Pompeo, fost șef al diplomației în timpul mandatului lui Donald Trump, a fost întrebat de jurnaliști dacă o victorie a Rusiei în războiul din Ucraina ar însemna moartea lui Zelenski.
Zelenski va avea soarta lui Navalnîi?
„Nu am mai fost întrebat asta înainte”, a răspuns el, „dar este aproape sigur. Vladimir Putin probabil îl va duce în Gulag și apoi vom auzi că a murit”, a subliniat Pompeo, făcând trimitere la anunțul de luna trecută conform căruia Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare rusească din Arctica.
Fostul director CIA l-a numit pe Putin „un tip belicos, care nu are nicio logică”.
Pompeo a mai fost întrebat și dacă va lua în considerare un alt mandat, în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile din SUA, scrie Newsmax.
„Cu siguranță”, a spus el, dezvăluind că s-a întâlnit recent cu fostul președinte la reședința acestuia din Mar-a-Lago pentru a discuta „câteva lucruri importante”.
Surse apropiate lui Pompeo spun că acesta și-ar dori foarte mult să fie secretar al Apărării într-o a doua administrație Trump.
SUA se pregăteau pentru un atac nuclear rusesc în Ucraina
Potrivit Kievindepenent, Washingtonul „se pregătea riguros” pentru un posibil atac nuclear rusesc în Ucraina, la sfârșitul lui 2022, care ar fi fost primul atac nuclear de la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, a dezvăluit CNN, citând doi oficiali americani.
Rusia a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare, ca răspuns la sprijinul occidental pentru Ucraina, dar, până acum, amenințările nu s-au concretizat.
Rusia continuă să ducă un război total în Ucraina fără a-și folosi arsenalul nuclear.
Casa Albă a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică sau de luptă în Ucraina, au declarat oficialii pentru CNN.
Consiliul de Securitate al SUA a organizat o serie de reuniuni de la sfârșitul verii până în toamna lui 2022 pentru a pune în aplicare planuri de urgență „în cazul unui indiciu foarte clar că rușii ar urma să atace cu o armă nucleară sau cum am răspunde, cum am încerca să prevenim asta sau să-i descurajăm”, a spus primul oficial.
Administrația președintelui Joe Biden a făcut această evaluare nu pe baza unui singur indicator, ci a unei combinație de evoluții, analize și informații extrem de sensibile, a relatat CNN.
Temerile Casei Albe că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina „nu au fost doar ipotetice, ci se bazau și pe unele informații pe care le-am preluat”, a spus al doilea oficial.
Unul dintre argumentele în favoarea potențialei utilizări de către președintele rus Vladimir Putin a armelor nucleare, la acea vreme, ar fi fost avansul Ucrainei asupra orașului Herson ocupat, despre care Putin a susținut că face parte din Rusia.
Casa Albă a fost îngrijorată că pierderea orașului putea fi un „declanșator potențial” pentru ca Putin să lanseze o lovitură nucleară asupra Ucrainei, potrivit CNN.
Marea Britanie, Italia se opun trimiterii trupelor occidentale în Ucraina
Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, inclusiv pentru antrenarea armatei ucrainene. Declarațiile sale au fost făcute într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung, publicat pe 9 martie.
Între timp, ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a subliniat că este timpul ca diplomația să aducă pacea. El a declarat că sprijinul puternic occidental pentru Kiev este esențial pentru a facilita negocieri semnificative, potrivit Reuters.
Crosetto a declarat într-un interviu pentru ziarul italian „La Stampa”, publicat pe 10 martie, că Franța și Polonia nu au autoritatea de a vorbi în numele NATO, iar orice implicare a alianței în dispută ar „elimina calea către diplomație”.
Comentariile lor au venit după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că prezența militară occidentală în Ucraina nu poate fi „exclusă” în viitor. SUA și mai mulți aliați europeni, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au distanțat de declarația lui Macron.