Ar putea apărea o taxă pentru centralele de apartament Alte țări din UE deja o au
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre o posibilă taxa pe centralele de gaz pe care mulți români le folosesc în apartamente.
”Nu este despre România. S-a înțeles greșit. Eu am spus că mă aștept ca în 5-6 ani, pe agenda Uniunii Europene, să fie o directivă care să fie discutată și care ar putea, pe un model deja existent, să plătească un cost pentru aceste emisii. (…) Mă aștept ca o astfel de discuție să fie la nivelul Uniunii Europene”, spune acesta.
Există țări în UE care au implementat o asemenea taxă
Ulterior el a explicat și pe ce se bazează când face o astfel de afirmație. Fostul ministru informează că Agenția Internațională pentru Energie a publica un studiu cu privire la emisii. El a subliniat că există deja țări care au implementat o astfel de taxă, ceea ce îl face să creadă că va exista, la un moment dat, o astfel de directivă pe agenda Uniunii Europene. Răzvan Nicolescu mai spune că taxa aceasta nu este un subiect care să îi sperie pe oameni și nici nu trebuie alarmată populația.
”Zilele trecute Agenția Internațională pentru Energie a publicat un studiu foarte important despre cum s-ar putea atinge neutralitatea la emisii până în 2050. Germania a emis deja o astfel de taxă. Sunt multe alte țări în Uniunea Europeană care au introdus o astfel de taxă. (…) Nu cred că trebuie nici să ne speriem, nici să alarmăm populația. O să vedem ce o să se întâmple”, a declarat acesta, in cadrul dezbaterii „Romania – Hub Energetic European.”
Declarația inițială
Într-un interviu online, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu a spus ”Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament.”
Sursă foto: Dreamstime