O descoperire extrem de importantă în lupta cu o maladie necruțătoare se întrevede la orizont. Ar putea fi chiar descoperirea secolului, spun cercetătorii.
După ani lungi de cercetări, există o veste bună pentru oamenii care suferă de cancer pancreatic. Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat un tratament „doi în unu” care ar putea ameliora starea pacienților și chiar ar putea vindeca această maladie, cancerul pancreatic fiind una din cele mai mortale tipuri de cancer. Această boală incurabilă l-a răpus pe fondatorul Apple, Steve Jobs, la doar 56 de ani.
Potrvit Daily Mail, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra spun că aceasta ar putea fi cea mai mare descoperire făcută vreodată în tratarea bolii și, dacă testele pe oameni vor avea succes, tratamentul ar putea fi utilizat pe scară largă în doar cinci ani.
Medicamentul este un inhibitor al punctului de control (checkpoint)
Unul dintre tratamente este imunoterapia, prin care un medicament activează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Medicamentul este un inhibitor al punctului de control (checkpoint), ceea ce înseamnă că blochează proteinele care împiedică sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Acesta a avut rezultate uimitoare împotriva unor tipuri de cancer.
Dar tumorile cancerului pancreatic au un strat exterior gros, care oprește medicamentul din cursul său.
„Detonarea” tumorii cu pulsuri de unde sonore
Al doilea tratament, cunoscut sub numele de ultrasunete focalizate de înaltă intensitate (HIFU), implică „detonarea” tumorii cu pulsuri de unde sonore. Acest lucru creează bule minuscule în celule, care lovesc cu o forță foarte mare, permițând medicamentului de imunoterapie să funcționeze.
Ce s-a constat în testele pe șoareci
În cadrul testelor, șoarecilor cu tumori pancreatice li s-a administrat tratamentul combinat. Rezutatul a fost că au trăit cu 25% mai mult decât cei cărora li s-a administrat doar HIFU și cu 35% mai mult decât cei cărora li s-a administrat doar imunoterapia, potrivit cercetării publicate în Journal of the Royal Society Interface.
De asemenea, șoarecii care au primit tratamentul au trăit cu 40% mai mult decât cei care nu au fost tratați deloc.
Dr. Petros Mouratidis a explicat că, în cazul oamenilor, acest lucru ar însemna prelungirea vieții cu mai multe luni.
Este nevoie de noi tratamente inovatoare
Dr. Chris MacDonald, șeful echipei de cercetare la Pancreatic Cancer UK, a declarat: „Este nevoie de cercetări suplimentare, dar potențialul acestei combinații este incitant și subliniază importanța testării unor noi tratamente inovatoare, dacă vrem vrem să ajutăm la supraviețuirea viitorilor pacienți”.
Peste jumătate din cei 10.500 de britanici diagnosticați anual cu cancer pancreatic mor în trei luni și doar un sfert dintre ei trăiesc mai mult de un an, notează Daily Mail.