După ce se termină perioada de stare de urgență instituită, pot apărea probleme în ceea ce privește șomajul tehnic, declară avocatul Adrian Cuculis. Angajații care vor să-și reaia activitatea află că de fapt nu mai pot să facă acest lucru.
Avocatul Adrian Cuculis a explicat într-o emisiune la Pro TV că pot apărea mai multe probleme legate de șomajul tehnic odată ce se termină perioada de situație de urgență, după cum relatează Adevărul.
„Problemele legate de şomajul tehnic pot apărea după ce se va fi terminat perioada în care s-a instituit situaţia de urgenţă. Şi vă explic: potrivit legii, angajatorii sunt obligaţi să reprimească la muncă toate persoanele pe care le-a trimis în şomaj tehnic, în vederea reluării activităţii.
Dacă angajatorul nu îşi va mai putea relua activitatea la parametri normeli, cei de din aintea instituirii perioadei de urgenţă, atunci va putea opera restructurări şi, implicit, va putea reduce numărul de posturi, ceea ce înseamnă că poate concedia o parte dintre angajaţi. Este foarte posibil, de asemenea, să îşi ceară intrarea în insolvenţă sau chiar falimentul”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.
Aproape 1 milion de contracte de muncă suspendate
Potrivit datelor oficiale ale Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), marţi se înregistraseră 994.407 de suspendări ale contractelor individuale de muncă. În legătură cu acest aspect, Cuculis a declarat că este foarte posibil ca nu toate să intre sub incidenţa şomajului tehnic.
„Ştim că au fost suspendate, dar nu ştim cum. Pentru că dacă au fost suspendate cu acordul părţilor, nu mai intră sub incidenţa Ordonanţei 32, cea care reglementează şomajul tehnic”, a precizat Cuculis.
Dintre cele 994.407 contracte individuale de muncă anunţate de MMPS ca fiind suspendate până marţi, 302.288 erau din industria prelucrătoare, 191.837 erau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 118.874 proveneau din industria hotelurilor şi restaurantelor.
Alte 194.824 de contracte individuale de muncă au încetat, de la instituirea stării de urgenţă şi până marţi, astfel: 38.003 de contracte de muncă în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 33.660 în industria prelucrătoare, iar 24.505 de contracte de muncă în domeniul construcţiilor.