Peste două milioane de cetățeni ai Uniunii Europene sunt expuși automat riscului de a-și pierde dreptul de a locui, a lucra și a se pensiona în Regatul Unit. Aceștia ar putea fi expulzați din cauza unei presupuse interpretări „nelegale” a acordului de retragere (WA) din blocul comunitar, scrie Express. co.uk.
Milioane de cetățeni ai Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit s-ar putea confrunta cu expulzarea din țară sau chiar cu detenția, dacă depășesc statutul post-Brexit.
Milioane de cetățeni UE au primit un așa numit statut de ”pre-stabilit”. Ce riscă acum
Aproximativ 2,6 milioane de cetățeni ai UE au primit un așa numit statut de ”pre-stabilit”, un statut de imigrare care le permite să lucreze și să trăiască în Marea Britanie și după Brexit. În conformitate cu regulile actuale stabilite de Ministerul de Interne, aceștia ar putea fi expulzați, dacă nu reușesc să solicite la timp statutul necesar pentru a rămâne în țară.
Katherine Forster, de la GB News, a spus că „foarte posibil acum” ca cetățenii UE să fie deportați. Este ceea ce spune IMA( Autoritatea Independentă de Monitorizare) ”, a afirmat ea.
„Ei spun că aproximativ 6 milioane de europeni au solicitat ca Schema de reglementare a UE să continue astfel încât să poată să trăiască și să lucreze în Marea Britanie după Brexit”, a subliniat ea.
Ar pierde toate drepturile pe care le aveau anterior
IMA susține că 2,6 milioane de cetățeni ai UE sunt expuși automat riscului de a-și pierde dreptul de a locui, de a lucra și a se pensiona în Regatul Unit și ar putea fi expulzați din cauza acordului de retragere (WA) din blocul comunitar, iar vina aparține Ministerului de Interne.
„Ar putea fi expulzați din țară. Ar pierde toate drepturile pe care le aveau anterior”, explică ea. IMA susține însă că acest lucru este complet ilegal și că Ministerul de Interne încalcă legea printr-o decizie care contravine acordului de retragere din blocul comunitar, a adăugat Katherine Forster.
În conformitate cu regulile Ministerului de Interne, toți acești cetățeni UE sunt obligați să solicite din nou dreptul de a rămâne în țară pe termen nedeterminat, sub așa numitul ”statut stabilit”. Dacă nu o fac, riscă să-și piardă dreptul de a rămâne în Marea Britanie.
IMA susține că este „ilegal ca ministerul să pretindă să condiționeze existența unui drept de ședere continuă în baza a minim cinci ani, de la depunerea unei noi cereri.” IMA este un organism public independent, însărcinat cu protejarea drepturilor cetățenilor UE în Marea Britanie, post-Brexit.