Situația de-a lungul strâmtorii Taiwanului pare să fie în pragul unei noi crize. Există exemple care pot reprezenta un model pentru modul în care Taiwanul ar putea ține piept cu succes Chinei.
O analiză National Interest arată cum ar putea Taiwanul să câștige un război împotriva Chinei.
China comunistă ar putea cu siguranță să blocheze Taiwanul. Armata Populară de Eliberare (PLA) ar face fără îndoială acest lucru în cazul în care Xi Jinping & Co. optează pentru recurgerea la forță în impasul din strâmtoarea Taiwanului. În același timp, greu de crezut că PLA ar impune o blocadă navală. Vor întreprinde o blocadă doar ca ultimă soluție la măsuri mai decisive, cum ar fi o ofensivă amfibie.
China speră că acțiunea directă va da rezultate curate și rapide, prezentând lumii un fapt împlinit – un acord încheiat. O blocadă ar putea însă să sporească perspectivele sale de succes.
„Presiunea navală, fără ajutor, poate funcționa doar printr-un proces de epuizare”, explică expertul naval Julian Corbett.
O epuizare lungă și lentă care îi afectează pe toți este tocmai ceea ce speră Beijingul să evite. Dar aici se află și marea oportunitate pentru Taipei.
Marina PLA ar putea staționa navele lângă porturile taiwaneze pentru a intercepta transportul maritim și a-i înfometa pe insulari, lipsindu-i de resursele naturale necesare. Asta ar necesita timp și ar provoca suferințe umane masive. Și ar face să explodeze comunitatea internațională, așa cum spune Corbett.
Conflictele interne duc inevitabil la dificultăți externe
Istoricul Samuel Flagg Bemis dă un verdict cu privire la un astfel de scenariu: „Conflictele interne duc inevitabil la dificultăți externe. Aceasta este o axiomă a diplomației”. Și este o axiomă pe care Xi Jinping nu o poate juca. Magnații comuniști chinezi au motive să se teamă de problemele externe în cazul unui război cu Taiwanul.
În al doilea rând, Beijingul ar putea spera că Washingtonul va unele ezitări in a interveni, analizând politica și strategia față de conflict. Ezitarea va da PLA timpul necesar pentru a-și îndeplini misiunea de cucerire. Și din nou, timpul este tot ce are nevoie.
Dacă Beijingul și-ar centra strategia pe o blocadă (sau pe o altă strategie periferică, cum ar fi bombardamentul aerian), un astfel de răgaz ar putea atenua parțial capcanele gradualismului. Acesta ar fi o stratagemă diplomatică demn de încercat, indiferent de modul în care PLA a decis să procedeze în strâmtoare.
Exemplul Cubei și lecția războiului civil american
Ar putea China să-și invingă inamicul numai prin presiunea navală? Unii experți spun că Taiwanul seamănă mai mult cu Cuba, o insulă considerată un mini-continent ai cărui locuitori ar putea depăși o blocadă. Cuba a fost binecuvântată cu resurse naturale, făcând populația să fie greu de înfometat. Comparația cu Cuba ar trebui să le dea speranță celor din Taiwan, oferind în același timp Chinei o pauză.
Exemplul Cubei sugerează modul în care apărarea Taiwanului poate depăși nu doar o blocadă, ci un atac amfibiu. Taipei trebuie să prelungească un război, reamintind comunității internaționale că este un luptător, permițând în același timp SUA și potențialilor salvatori să organizeze un răspuns și să se îndrepte spre scena confruntării.
Studierea războiului civil american ar putea fi o lecție și pentru Taiwan și pentru China, arătându-le strategilor militari cum să-și rezolve problemele prin diplomație, drept și strategie militară.