Informația momentului în plin război. Există mai multe scenarii conform cărora invazia rusă din Ucraina ar putea să ia sfârșit, iar unul dintre ele este chiar prăbușirea Rusiei și finalul lui Vladimir Putin.
Informație explozivă în plin război. Publicația americană Wall Street Journal a publicat o analiză care prevede cinci scenarii pentru încheierea războiului din Ucraina.
Primul dintre ele este chiar finalul lui Vladimir Putin și automat prăbușirea Rusiei. Sursa citată precizează că trupele ruse nu se așteptau la o asemenea rezistență din partea Ucrainei, iar pierderile înregistrate sunt unele semnificative.
Totodată, soldații ruși au și moralul scăzut, iar planul B al Moscovei ar putea să nu aibă rezultatul dorit.
Scenariul 1 al războiului din Ucraina. Rusia s-ar putea prăbuși
„1. Prăbușirea Rusiei. Forțele ucrainene foarte motivate, bine înarmate și competente din punct de vedere tactic au profitat de slăbiciunile armatei ruse. Rușii s-au luptat cu logistica și coordonarea proastă a diferitelor elemente ale campaniei lor. Au suferit din cauza echipamentului și antrenamentului slab și, pe alocuri, cu moralul scăzut.
Majoritatea analizelor occidentale ale războiului arată că Planul B al Moscovei – de a concentra forțele în est și sud-est și de a-și extinde punctul de sprijin în Donbas – decurge mult mai lent decât au sperat rușii. Aparentul plan al Moscovei de a încercui trupele ucrainene pare pentru unii imposibil de realizat. Între timp, tunurile occidentale M777 cu rază lungă de acțiune și alte arme au intrat și ele în luptă . Pentagonul spune că deja fac diferența”, se arată în analiză.
Acest scenariu este susținut și de faptul că, tot mai mulți reprezentanți ai serviciilor secrete se confruntă cu un val de refuzuri de a participa la ostilitățile dintre trupele ruse. Totodată, aceștia mai susțin și că unitățile rusești care au fost învinse în bătălia de la Kiev au fost aruncate înapoi în luptă, adesea cu recruți slab pregătiți.
„Cred că scenariul de aici, care este poate puțin subestimat, este posibilitatea unui colaps real al Rusiei”, a spus Eliot Cohen de la grupul de cercetare bipartizan Center for Strategic and International Studies din Washington.
Totodată, el a mai precizat că Vladimir Putin a pierdut deja războiul, la un nivel fundamental. „Cred că la un nivel fundamental, Putin a pierdut deja. Personal îmi este greu să-mi imaginez că va rezista la putere o perioadă foarte lungă de timp”.
Scenariul doi pentru finalul războiului: Prăbușirea Ucrainei
Cel de-al doilea scenariu prezentat de publicația americană este prăbușirea Ucrainei, având în vedere pierderile înregistrate și de această parte.
Până acum, atât numărul persoanelor ucise, cât și daunele echipamentelor au fost semnificative. Acest scenariu este susținut și de cucerirea lui Mariupol de către Rusia, după ce ucrainenii, care erau asediați de oțelărie de aproape trei luni, au depus armele.
Totuși, din Occident vin scenarii mai optimiste. Michael Clarke, fost director al Royal United Services Institute, un think tank de securitate cu sediul la Londra, a declarat că cererea președintelui Biden de asistență militară pe termen lung pentru 33 de miliarde de dolari pentru Congres este un semnal că va „face tot ce este necesar pentru a se asigura că Ucraina nu este învins”.
„Ucraina să poată fi învinsă. Nu cred că este probabil un colaps ucrainean. Aproape că l-aș exclude”, a spus la rândul său Friedman de la King’s College London.
Scenariul trei: Războiul ar putea suferi un blocaj
Cel de-al treilea scenariu ar fi un blocaj sau colaps, scrie sursa citată, iar de această dată și Cohen susține această premiza.
„Războiul este adesea, sau poate fi, un proces de colaps competitiv, în care victoria merge de partea care rămâne în picioare, deși ambele suferă teribil. Cu siguranță asta a fost ceea ce s-a întâmplat în 1918. Îți poți imagina un impas dacă crezi cu adevărat că rușii sunt rezistenți și pot recupera pierderile teribile pe care le-au suferit”, a spus Cohen, vorbind despre sfârșitul Primului Război Mondial.
Totodată, Clarke a spus că armata rusă este prea mică pentru a atinge obiective chiar limitate în Ucraina. „Dacă anul viitor rușii pot mobiliza forțe mari, atunci vom ajunge într-o fundătură”, a spus el.
Scenariul patru: Ofensiva Ucrainei și armele americane
Cel de-al patrulea scenariu este ofensiva Ucrainei, scrie Wall Street Journal. Este posibil ca trupele ruse să nu mai înainteze în contextul în care arme occidentale sunt deja pe drum.
Sursa citată face referire la gama de obuziere americane care le vor permite ucrainenilor să îi atace pe ruși. Totodată, există și mai multe scenarii pentru Donbas și Crimeea.
„După ce și-au redirecționat forțele către est și sud-est, rușii par să se fi grăbit să lanseze o ofensivă treptat, uneori folosind trupe care fuseseră respinse de la Kiev, mai degrabă decât să aștepte timpul și să adune o forță pe scară largă. La un moment dat, rușii nu vor mai merge mai departe. În acest stadiu, armele occidentale sunt extrem de importante, spun analiștii.
Gama lungă de obuziere americane le permite ucrainenilor să atace trupele rusești fără a intra în zona de foc. Ucraina primește și alte echipamente occidentale, cum ar fi drone Switchblade și Phoenix Ghost. Dacă ucrainenii avansează, următoarea întrebare este unde se vor opri. Ținta minimă pentru Ucraina sunt liniile de control pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazia rusă.
Acest lucru ar permite Moscovei să controleze cele două enclave din Donbas și Crimeea pe care le-a anexat în 2014. Dacă ucrainenii au succes, închiderea va fi o provocare politică pentru președintele ucrainean Volodimir Zelensky, spun analiștii. Ar fi tentant să-i împingem și mai departe pe ruși”, mai arată sursa citată.
Scenariul cinci: Războiul din Ucraina ar putea escalada
Ultimul scenariu care ar putea duce la finalul războiului îl reprezintă escaladarea conflictului din Ucraina. Analiștii se tem ca nu cumva să se ajungă la utilizarea armelor nucleare sau armelor chimice pe front, având în vedere faptul că Vladimir Putin este imprevizibil.
Totodată, mai există și scenarii conform cărora armele nucleare ar putea genera un conflict între Rusia și Occident, având în vedere gravitatea situației.
„Presupun că, dacă Putin ar merge într-adevăr atât de departe, își va găsi subalternii direcți evitându-i ordinele”, a declarat Cohen, adăugând că utilizarea unor astfel de arme ”ar genera o condamnare internațională pe scară largă și, probabil, ar izola și mai mult economia rusă, inclusiv prin impunerea potențială a așa-ziselor sancțiuni secundare care vizează nu numai întreprinderile rusești, ci orice companie care desfășoară afaceri în Rusia”.
La rândul său, Friedman susține că utilizarea armelor nucleare ar avea consecințe devastatoare la nivel mondial.
„O armă nucleară de pe câmpul de luptă nu va face nimic pentru tine. Un număr mare de arme nucleare pe câmpul de luptă va crea doar o mulțime de consecințe și, probabil, va distruge unii dintre oamenii tăi”, a spus Friedman, care a avertizat că liderul de la Moscova ar putea fi în stare de orice.
„Dacă Putin vrea să facă ceva complet irațional, poate, dar asta nu înseamnă că nu avem o modalitate rațională de a-l opri”, a spus Friedman.