În paralel cu războiul dus de Putin în Ucraina, în celălalt colț al lumii cresc tensiunile China-Taiwan. Situația devine tot mai îngrijorătoare, după ce un înalt oficial de la Taipei a avertizat că racheta supersonică de croazieră Yun Feng a Taiwanului poate atinge Beijingul. You Si Kun, președintele Adunării Legislative din Taiwan a declarat că racheta supersonică de croazieră Yun Feng, produsă pe plan intern, este capabilă să ajungă la Beijing.
De aici poate izbucni un nou război: ”Devine cel mai periculos punct de aprindere de pe planetă”
O astfel de amenințare la adresa Beijingului nu l-ar descuraja pe liderul chinez Xi Jinping să declanșeze un act de agresiune împotriva Taiwanului, susțin analiștii militari, potrivit 19fortyfive. Ba din contră, i-ar oferi cel mai bun motiv pentru a porni un război.
Că Beijingul nu se simte deloc intimidat o demonstează faptul că, zilele trecute, a trimis 29 de avioane militare, inclusiv bombardiere, în zona apărării antiaeriene de identificare (ADIZ) a Taiwanului. Taiwanul „devine cel mai periculos punct de aprindere de pe planetă”
Temerile că Beijingul ar putea ataca Taiwanul persistau cu mult înainte ca Putin să invadeze Ucraina. După cum au observat Robert Blackwill și Philip Zelikow într-un raport din 2021 publicat de Consiliul pentru Relații Externe, Taiwanul „devine cel mai periculos punct de aprindere de pe planetă, pentru un posibil război care ar implica Statele Unite, China și, probabil, alte mari puteri.”
Pe lângă motivele de ordin istoric și economic de a controla Taiwanul, Beijingul simte nevoia să împiedice alte puteri să folosească insula pentru a face presiuni militare asupra Chinei sau pentru a o submina politic.
Debarcarea chinezilor, comparabilă ca amploare cu debarcarea din Normandia
Chinezii dispun în prezent de o forță militară impresionantă: mai multe trupe terestre, mai multe rachete și nave decât Taiwanul și orice alți aliați potențiali ai guvernului de la Taipei, precum SUA ori Japonia. Dar Armata Populară de Eliberare a Chinei trebuie să lanseze o invazie amfibie reușită pentru ca un atac să aibă șanse de reușită.
Teoretic, ar fi nevoie ca forțele chineze de atac să le depășească numeric pe cele din apărare într-o proporție de 3:1. În condițiile în care armata taiwaneză ar putea mobiliza 450.000 de militari, China ar trebui să transporte pe mare o flotă de invazie de peste 1,2 milioane de soldați.
Comentatorii cred că o acțiune propriu-zisă de debarcare a chinezilor în Taiwan poate fi o acțiune comparabilă ca amploare și dificultate cu debarcarea din Normandia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
O populație înfuriată este o populație războinică
Pentru a triumfa, PLA ar trebui să transporte o forță expediționară masivă peste Taiwan și să-și croiască drumul pe o insulă stâncoasă, locuită de aproximativ 23 de milioane de oameni care nici nu vor să audă de o preluare a lor de către China comunistă.
Totodată, China ar putea încerca să obțină superioritatea aeriană încă din primele zile ale invaziei. Beijingul dispune de 1.600 de avioane de luptă, în vreme ce Taiwanul are sub 300 de astfel de aparate.
Este foarte posibil ca Beijingul să fi învățat din lecțiile războiului din Ucraina, unde Rusia încă nu a reușit să obțină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei.
Pe de altă parte, un eventual atac al Taiwanului cu racheta supersonică de croazieră Yun Feng asupra Beijingului ar putea avea un efect neașteptat. De fapt, președintele Xi ar putea profita de pe urma unui astfel de atac, considerându-l o oportunitate de a ridica moralul poporului chinez. Iar o populație înfuriată este o populație războinică.