„E un proiect depus, e în dezbatere, deci pot fi făcute modificări. (…) Din punctul meu de vedere, e un proiect de susţinut şi pot aduce argumente în sensul acesta. În primul rând, sumele vor fi tot 1450 de lei, ţinta fiind 4,2 milioane de salariaţi din România, pe care să-i încurajăm să-şi facă concediile în România şi să ajute la dezvoltarea industriei turismului. Pe de altă parte, de unde vine sursa de finanţare? Din impozitul pe venit, pe salariu a salariatului, din acel 10%. Deci nu pierde nici salariatul – din contră, primeşte nişte tichete de vacanţă –  nu pierde nici operatorul şi n-ar avea de ce să refuze lucrul acesta, că nu mai trebuie să plătească acei bani”, a declarat acesta.

Ministrul susține că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi de aproximativ 6 miliarde de lei anual, iar un astfel de efort bugetar „merită”.

Beneficiile acordării voucherelor de vacanță angajaților din sectorul privat

Daniel Cadariu, co-semnatar al proiectului, a invocat studii efectuate de profesionişti, potrivit cărora investit în tichete de vacanţă aduce încasări de 1,12 lei la bugetul de stat şi aduce contribuţie de 1,51 lei la PIB.

Acesta a precizat că, potrivit statisticilor oficiale, în anul 2019, ponderea contribuţiei în PIB a activităţii turistice era de 2,9%, în contextul în care media europeană este de 10%, iar statul trebuie să ia măsuri pentru o creştere a turismului. Una dintre măsuri este cea de acordare a tichetelor de vacanţă şi salariaţilor din domeniul privat.

Un proiect legislativ iniţiat de parlamentari din actuala coaliţie de guvernare prevede că acordarea de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei anual, angajaţilor cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat şi pentru cei circa 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat.

Cine beneficiază de aceste vouchere?

Conform proiectului, începând de la 1 ianuarie pe lângă instituţiile publice, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanţă se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat.