Proiectul de lege, care urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare în Camera Lorzilor, va anula automat aproape toată legislația UE, cu excepția unor prevederi, potrivit LawGazette.
Noile prevederi privind pensiile magistraților vor intra în vigoare de la 1 aprilie
Judecătorii care au activat cu jumătate de normă primesc pensii în conformitate cu Regulamentările privind pensiile judiciare, din 2017. Aceste reglementări vor trebui modificate ca urmare a unei hotărâri în ”cazul O’Brien”, a Curții de Justiție a UE, din 2018.
Noile prevederi privind pensiile magistraților vor intra în vigoare de la 1 aprilie. Reglementările din 2017 și recentele modificări sunt derivate din obligația guvernului Regatului Unit de a pune în aplicare directiva UE 81/97, care a interzis discriminarea persoanelor care lucrează cu jumătate de normă.
Îi va afecta pe judecătorii care lucrează cu jumătate de normă
Dacă aceste reglementări sunt considerate drept legislație subordonată derivată din UE, așa cum este definită de clauza din Retained EU Law (Revocation and Reform), acestea vor fi revocate automat, cu excepția cazului în care Ministerul Justiției nu va lua măsuri înainte de sfârșitul acestui an. Acest lucru îi va afecta pe judecătorii care lucrează cu jumătate de normă, precum și pe cei care s-au pensionat sau persoanele aflate în întreținerea celor care au murit. Pierderea sumelor din pensie este echivalentul unei reduceri a salariului cu 43%.
Mii de oameni sunt în această situație
Surse care lucrează în domeniul judiciar au dat exemplul unui judecător care vrea să se pensioneze anul viitor, la 65 de ani. Pentru că lucrează cu jumătate de normă începând din aprilie 2000 ar avea dreptul la o sumă forfetară, după impozitare, de aproximativ 9.000 de lire sterline și o pensie de aproximativ de 8.000 de lire sterline pe an. Dar, ca și alte aproximativ 7.000 de persoane aflate într-o situație similară, acum nu știe dacă va primi vreo pensie.