Albania a fost lovită săptămâna aceasta de unul dintre cele mai mari cutremure din istoria țării. Un seism de 6,3 grade pe scara Richter se traduce, în acest moment, prin 28 de morți și 600 de răniți, cu precizarea că numărul acestora poate crește. Dincolo de drama umană imediată a acestui eveniment catastrofal, va urma o etapă în care supraviețuitorii vor avea de înfruntat și alte provocări. Mulți dintre ei nu mai au locuințe la care să se întoarcă și, până la soluționarea acestei probleme, va mai trece multă vreme.
”Când auzim de cutremure din America de Sud sau Asia, ni se pare, probabil, că sunt îndepărtate și nu au legătură cu noi. Iată că în Albania – care nu este atât de departe de noi – un cutremur de 6,3 grade – care este mai mic decât cel care a afectat țara noastră în 1977 – a produs pagube greu de imaginat în acest moment. Este vital să nu uităm că România se regăsește printre primele 10 țări după suprafața construită expusă riscului seismic. Peste 90% din suprafața sa se regăsește în zone de risc, iar Bucureștiul este unul dintre cele mai vulnerabile orașe din lume”, declară Nicoleta RADU, Director General, PAID România.
În ultimii 100 de ani, în România s-au înregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese și au afectat mai mult de 400.000 de persoane. Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depășesc 1,8 miliarde de EUR, peste 35.000 de locuitori rămânând fără locuințe.
Conform datelor PAID România, din totalul de peste 9 milioane de locuințe existente pe teritoriul țării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate – mai puțin de 19%. Celelalte 7,3 milioane de locuințe nu sunt protejate de o poliță de asigurare care să le permită remedierea pagubelor produse de cutremur.
”Statisticile sunt îngrijorătoare. Mai mult decât atât însă, nu trebuie să uităm că nu suntem amenințați doar de cutremur. Deși acesta este riscul care provoacă cea mai mare îngrijorare în rândul proprietarilor de locuințe, inundațiile și alunecările de teren sunt fenomene cu frecvență mai mare, care generează pagube însemnate. Dincolo de aceste date sumbre, există însă și un aspect pozitiv, de care nu ar trebui să uităm – România este una dintre puținele țări care beneficiază de un sistem de asigurare obligatorie a locuinței și, implicit, un mecanism funcțional de protecție financiară a fondului nostru locativ”, completează Nicoleta RADU.
Datele pentru primele 9 luni ale anului în ceea ce privește daunele achitate în baza polițelor PAD – Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale ne arată ce riscuri produse au dus la cele mai multe pagube în zonele asigurate:
Inundație: 2.086.974 lei (de la 824.533 lei în perioada similară a anului trecut)
Alunecare de teren: 1.140.150 lei (de la 1.215.704 lei)
Cutremur: 834.654 lei (de la 66.954 lei)