Numai că noile teste de stres ar putea să-i facă mai mult rău decât bine sistemului financiar deja fragil şi chiar să împingă SUA în recesiune, a avertizat un analist bancar citat de CNBC. Testele anuale ale Rezervei Federale analizează dacă băncile sunt pregătite pentru o creştere a şomajului la 13%, un declin al burselor de 52%, o scădere a Produsului Intern Brut de 8% şi scăderea preţului la imobiliare cu 21%. Acestea sunt aspectele care imită condiţiile crizei financiare din 2008, dar şi industria de la nivelul anilor ’30.
Pentru Dick Bove, vicepreşedinte la firma de brokeraj Rochdale Securities, aceste condiţii nu sunt corecte şi vor forţa băncile să îşi mărească rezervele, chiar cu riscul de a pierde şi mai mult la capitolul împrumuturi. Asta va determina o micşorare a profitului băncilor şi o înăsprire a condiţiilor de creditare într-o economie deja slăbită.
"Băncile şi-au revenit, sunt într-o formă bună, pregătite şi capabile să ajute economia. Dar uite că vin testele anuale de stres şi vom vedea cum băncile vor fi nevoite să nu mai acorde credite şi să-şi asigure mai multe lichidităţi. Tot ceea ce s-a realizat până acum va fi stopat de testele de stres", a spus analistul.
Însă teama că testele de stres vor afecta serios bancile nu este împărtăşită de toţi economiştii. Goldman Sachs a declarat că băncile care fac obiectul testelor de stres au capacitatea de a-şi asuma pierderi în valoare de 900 de miliarde de dolari, datorită rezervelor pe care le-au acumulat printr-o încetinire a creditării în ultimii doi ani.
"Noi credem că cele mai multe bănci sunt bine poziţionate pentru testele de stres ale Fed din 2012", au spus analiştii Goldman Sachs.
Asta nu înseamnă, însă, că nu sunt îngrijorări cu privire la marile bănci, considerate de către autorităţile de reglementare ca fiind instituţii financiare de importanţă sistemică. Acestea sunt bănci prea mari pentru a eşua şi care aproape că au dat peste cap întreaga economie a Statelor Unite în timpul crizei financiare din 2008.
Un interes special în timpul testelor de stres este acordat următoarelor şase instituţii: Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Wells Fargo, potrivit CNBC.
Paul Dales, senior economist la Capital Economics din Toronto, subliniază că expunerea imediată a băncilor americane la contagiunea crizei europene este limitată. Cu toate acestea, cea mai mare temere este că actuala criză se extinde la aşa-numitele ţări europene fundamentale, cum ar fi Germania, Franţa şi alte economii mai stabile.
"Statele Unite nu sunt complet imune la evenimentele din Europa. O nouă criză a creditelor este cel mai mare risc ce planează asupra economiei Statelor Unite în viitorul apropiat", a spus Dales.
"Aceste teste le forţează pe bănci să stabilească planuri de capital care să le asigure protecţie în cazul unei recesiuni. Asta se poate face, dar numai dacă băncile renunţă, parţial, la creditare, iar asta nu va ajuta economia, ci dimpotrivă, o va afecta", a conchis Bove.