Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi” în cadrul Festivalului ASTRA Film din Sibiu. Potrivit reprezentanților arhiepiscopiei, pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist” și aduce „prejudiciu de imagine” Bisericii Ortodoxe Române prin „batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru.”
Arhiepiscopia Sibiului vrea interzicerea filmului
De asemenea, arhiepiscopia susține că filmul jignește memoria Părintelui Arsenie Boca, un personaj foarte respectat în rândul credincioșilor ortodocși din România.
„În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.
Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale.
Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”, se arată în scrisoarea deschisă a Arhiepiscopia Sibiului.
Filmul ar profana memoria Părintelui Arsenie Boca
Arhiepiscopia subliniază că Părintele Arsenie Boca a avut un impact semnificativ în spiritualitatea românească și că este respectat și cinstit de mii de credincioși, iar filmul este perceput ca o profanare a memoriei sale.
„Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.
Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări.
Sunt volume întregi de mărturii despre evlavia și cinstirea deosebită de care părintele Arsenie s-a bucurat și continuă să se bucure în rândul credincioșilor noștri; sutele de pelerini care zilnic merg la Mănăstirea Prislop și cer mijlocirea Părintelui fiind deosebit de expresive în acest sens”, se mai precizează în scrisoare.
În scrisoarea deschisă, Arhiepiscopia Sibiului solicită conducerii CNM Astra și Festivalului Astra Film să nu permită proiecția filmului în județ, chiar dacă regizorul a primit aprobarea Arhiepiscopiei pentru a filma la Sâmbăta de Sus, locul legat de Părintele Arsenie Boca.
„Din toate aceste considerente credem că un astfel de demers artistic nu face cinste festivalului Astra Film, menit să ridice și să anime prin artă poporul nostru și să îl ancoreze și mai mult în valorile lui tradiționale care l-au consacrat, l-au definit pe parcursul întregii sale istorii”, au mai transmis reprezentanții arhiepiscopiei.
Purtătorul de cuvânt al BOR a intervenit în acest caz
Pe de altă parte, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a intervenit în acest caz, declarând că Biserica nu intenționează să interzică vreodată ceva în spațiul public. El a subliniat că solicitarea de interzicere este una locală și că fiecare eparhie este autonomă administrativ.
„Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.
Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare”, a spus Vasile Bănescu.