Se estimează că 45 de milioane de americani poartă lentile de contact. Când porți lentile de contact, trebuie să știi câteva lucruri importante, cum ar fi să le ții mereu departe de apă. Asta înseamnă că nu le poți purta când faci duș.

Iată de ce nu este bine să purtați lentilele de contact când faceți la duș, conform Healthline.

De ce nu ar trebui să porți lentile de contact când faci duș

Persoanele care poartă lentile de contact prezintă un risc mai mare de keratită, o afecțiune în care corneea se inflamează. Când keratita nu este tratată, există riscul pierderii vederii.

Keratita microbiană este un tip specific de keratită în care germenii pătrund în cornee și provoacă o infecție oculară. Germenii care pot provoca aceste infecții se găsesc în diferite surse de apă, inclusiv în apa de la robinet.

Expunerea lentilelor de contact la apă le poate face să se deformeze sau să se lipească de ochi. Acest lucru poate duce la zgârieturi în cornee.

Aceste zgârieturi pot duce uneori la o formă neinfecțioasă de keratită. Și pot permite și germenilor prezenți în apa nesterilă să pătrundă în cornee și să provoace o infecție.

Ce tipuri de germeni cauzează keratita microbiană

O varietate de germeni pot provoca cheratită microbiană. Unul dinte aceștia provoacă un tip de keratită parazită, cauzată de Acanthamoeba.

Acanthamoeba este un tip de amibă care poate fi găsită într-o varietate de surse de apă. Aceasta include (dar nu se limitează la) apa de la robinet, apa de puț și apa de lac.

Keratita cu Acanthamoeba poate fi foarte gravă, putând duce la pierderea vederii sau la necesitatea unui transplant de cornee.

De asemenea, poate fi greu de tratat. PotrivitCentrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), tratamentul pentru acest tip de keratită poate dura un an sau mai mult.

Alte tipuri de germeni care pot provoca cheratită microbiană și pot fi găsite în unele surse de apă includ:

Bacteriile. Keratita bacteriană poate fi cauzată de mai multe tipuri de bacterii, inclusiv speciile Pseudomonas, Staphylococcus și Streptococcus.
Viruși. Virușii care pot provoca keratită includ virusul herpes simplex (HSV), virusul varicelo-zoster (VZV) și adenovirusul.
Ciuperci. Keratita fungică poate fi cauzată de infecția cu speciile Aspergillus, Fusarium și Candida.

Lentilele de contact și expunerea la apă

Un mic studiu din 2020 a descoperit că dușul cu lentile de contact a fost cel mai mare factor de risc legat de igienă pentru dezvoltarea keratitei microbiene.

Un raport din 2017 a analizat diferite comportamente de risc ale purtătorilor de lentile de contact din diferite grupe de vârstă. Înotul cu lentile de contact a fost raportat cu o prevalență similară în toate grupele de vârstă.

Un studiu din 2017 a analizat comportamentele de risc la purtătorii de lentile de contact. Din cei 1.141 de adulți chestionați, s-a constatat că majoritatea respondenților și-au expus în mod regulat lentilele contactele la apă.

Care sunt simptomele keratitei cu acanthamoeba

În general, simptomele keratitei sunt similare. Acestea includ:

durere oculară care se agravează și nu dispare atunci când îți scoți lentilele de contact
ochi iritați, care pot include o senzație de praf sau că există ceva în ochi
roșeața ochilor
lacrimare excesivă
sensibilitate la lumină
vedere încețoșată