În același timp, dacă nu este proaspăt sau nu este preparat termic bine poate provoca intoxicații alimentare, care duc la simptome neplăcute precum greață, dureri abdominale, diaree, febră, oboseală.
Așa că, adesea, mulți se întreabă dacă, înainte de a-l găti, somonul ar trebui spălat. Iată ce spun experții.
De ce unii consideră că somonul trebuie spălat
„Unora le place să clătească bine somonul, înainte de a-l găti. Fac asta pentru a scăpa de lucruri precum nisipul și murdăria”, spune Qinchun Rao, profesor de alimentație și nutriție la Universitatea de Stat din Florida și președinte al Diviziei de Produse Alimentare Acvatice de la Institutul de Tehnologie Alimentară.
„Ei cred că acest lucru nu doar va face somonul mai curat, ci ajută și la eliminarea oricăror bacterii, mai ales dacă nu este foarte proaspăt”, explică el, potrivit Simplyrecipes.
De asemenea, se crede că spălarea fructelor de mare poate ajuta la eliminarea oricărui gust sau miros de pește și îi poate îmbunătăți textura.
Cu toate acestea, atât Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) cât și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) susțin că fructele de mare proaspete să nu ar trebui spălate înainte de a le găti.
De ce nu ar trebui să faceți asta
„Dacă clătiți peștele sub jet de apă, orice bacterie care ar putea fi la suprafață se poate răspândi în alte părți ale peștelui sau chiar în alte lucruri din bucătărie. Acest lucru i-ar putea îmbolnăvi pe oameni”, spune Rao.
Deci, din punct de vedere științific, nu este o idee grozavă să speli somonul înainte de a-l găti.
„Chiar dacă îl clătiți cu apă rece, nu eliminați bacteriile, ba chiar s-ar putea răspândi, ceea ce ar putea duce la intoxicații alimentare”, adaugă Rao.
Sfaturi pro și contra
Sfaturile cu privire la clătirea somonului înainte de a-l găti sunt amestecate, inclusiv printre experții în fructe de mare.
De exemplu, Alaskan Salmon Company spune că este important să curățați somonul înainte de a-l găti, pentru a scăpa de orice nisip sau murdărie, nu și de bacterii. Rao spune că singura modalitate de a ucide bacteriile este gătirea corectă a somonului.
Clătirea fructelor de mare poate avea un impact asupra calității și gustului.
„Dacă spălați somonul, ați putea spăla unele dintre uleiurile și aromele naturale care îl fac să aibă un gust foarte bun și suculent”, spune Rao.
„Așadar, spălarea ar putea schimba gustul și aroma somonului”, adaugă el.
Dacă folosiți detergent de vase, acesta ar putea pătrunde în somon și i-ar putea modifica gustul, făcând-l nesigur de consumat.
Sfaturi privind spălarea somonului înainte de a-l găti
„Dacă decideți să spălați somonul, faceți-o cu apă curată (fără detergent!) pentru a evita răspândirea bacteriilor”, spune Rao.
„După ce ați terminat, uscați somonul cu un prosop de hârtie. Și nu uitați să vă curățați și să vă igienizați chiuveta și orice unelte pe care le folosiți”, sfătuiește el.
Rao sugerează să luați în considerare zeama de lămâie în locul apei. Este un truc la îndemână care curăță somonul, elimină orice miros de pește și poate ucide unele bacterii dăunătoare.