Dacă ai avut părinți care se preocupau de facturile mari la curent, probabil i-ai auzit repetând frecvent că trebuie să stingi lumina când ieși din cameră. Vremurile s-au schimbat, tehnologia s-a îmbunătățit, iar regulile care se aplicau cândva nu se mai aplică astăzi.

Iată ce trebuie să știți acum despre regula stingerii luminilor la ieșirea din camere, potrivit Realsimple.com.

Ar trebui să stingi luminile când ieși din cameră?

Ideea că ar trebui să stingi luminile ori de câte ori părăsești o cameră se bazează pe teoria conform căreia, cu cât lași mai mult timp lumina aprinsă, cu atât mai multă energie (și, prin urmare, bani) irosești. Dar, potrivit Departamentului de Energie (DOE), „toate becurile au o durată de funcționare nominală, care este afectată de câte ori sunt pornite și oprite. Cu cât sunt aprinse și oprite mai des, cu atât durata lor de funcționare este mai mică”.

Asta înseamnă că, în loc să vă faceți griji cu privire la cât timp lăsați luminile aprinse, ar fi mai logic să vă gândiți cât de des aprindeți și stingeți luminile. Acest lucru se datorează faptului că economiile la factura la energie din stingerea luminilor pot fi destul de mici, iar prețul înlocuirii frecvente a becurilor uzate poate depăși acest cost.

Chiar trebuie să stingi luminile de fiecare dată când părăsești o cameră? Răspunsul este uneori da, dar de multe ori nu – și depinde în mare măsură de tipul de becuri pe care le folosiți.

Becurile spun dacă ar trebui să stingi luminile

Potrivit DOE, rentabilitatea stingerii luminilor atunci când părăsiți camera depinde de tipul de bec și de costul energiei electrice. Conform DOE, cu cât un bec este mai eficient din punct de vedere energetic, cu atât îl poți lăsa mai mult aprins.

Tipuri de becuri din comerț și cât de îngrijorați ar trebui să fiți dacă nu le stingeți:

Incandescente: acestea sunt cel mai puțin eficiente becuri, așa că ar trebui să le stingeți ori de câte ori nu sunt folosite.

Halogen: Deși sunt mai eficiente decât becurile cu incandescență, becurile cu halogen folosesc aceeași tehnologie și nu sunt la fel de eficiente ca becurile CFL și LED, așa că ar trebui să fie stinse atunci când nu sunt folosite.

CFL: Becurile CFL (fluorescente compacte) sunt foarte eficiente, iar durata lor de funcționare este afectată de numărul de stingeri și aprinderi, așa că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a le stinge. Ca regulă generală, DOE sugerează să lăsați aceste becuri aprinse dacă părăsiți o cameră pentru 15 minute sau mai puțin și, în caz contrar, să le stingeți.

LED: becurile LED sunt foarte eficiente și nu sunt afectate de cât de des sunt aprinse și stinse.

Deoarece becurile CFL și LED sunt foarte populare, nu trebuie să ne facem probleme cu privire la stingerea luminilor de fiecare dată când părăsim o cameră.