Arabia Saudită: „Am văzut durerea şi nu ne pasă”

Misiunea Arabiei Saudite de a-i arunca pe toți afară din piață petrolului nu s-a terminat încă. Politica țării de pompare pe piaţă a atât de mult petrol încât preţurile să rămână prea mici pentru ca cei concurenți să facă un profit, a provocat pierderi marilor companii petroliere, sugrumate de inflația la nivel global și chiar datoriile suverane al statului sudit au retrogradat. Şi liderul OPEC nu pare să se oprească aici, scrie portalul de ştiri Business Insider.

Președintele Saudi Aramco, compania petroliera de stat saudită, a declarat pentru Financial Times: "Nu au existat conversații din care să reiasă că ar trebui să reducem producția acum că am văzut durerea. "Singurul lucru acum este să lăsăm piața să-şi facă treaba", a spus Khalid al-Falih.

OPEC, organizaţie a ţărilor exportatoare de petrol în cadrul căreia Arabia Saudită este un membru cheie, a decis să nu reducă producția anul trecut, fapt care a dus la prăbuşirea prețurilor de la aproximativ 100 de dolari, la mai puțin de 50 de dolari.

La acea vreme, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi a declarat ca această politică a avut ca scop apărarea cotei de piață și a înghionti țările producătoare de petrol mai puțin eficiente, cum ar fi Rusia, care are nevoie ca petrolul să fie în jur de 100 de dolari pentru a fi în câştig.

"Este, de asemenea, o măsură de apărare a țărilor producătoare cu o mare eficienţă, nu doar cotă de piață", a declarat anul trecut al-Naimi, într-un interviu pentru Financial Times. "Vrem să spunem lumii că țările producătoare de înaltă eficiență sunt cei care merită cotă de piață. Acesta este principiul operativ în toate țările capitaliste."

Arabia Saudită nu este imună la durerea prețuri mici ale petrolului. Ratingurile creditului suveran al țării au fost tăiate la "A + / A-1" de la "AA- / A-1 +", de compania de rating Standard & Poor.

Într-un comunicat, S & P a spus că un "trend negativ pronunțat" în echilibrul fiscal al Arabiei Saudite a determinat retrogradarea.

De-a lungul celor 10 ani încheiaţi în 2013, S & P a remarcat că excedentele bugetare ale Arabiei Saudite – sau bani disponibili după ce toate cheltuielile bugetare au fost făcute – reprezintă în medie aproximativ 13% din Produsul Intern Brut. Această situație s-a schimbat însă rapid odată cu prăbuşirea preţului petrolului, iar în 2015 este de așteptat ca Arabia Saudită să aibă un deficit bugetar egal cu 16% din PIB.

"Am știut că o să fie dureros, dar gradul de durere s-a dus dincolo de aşteptarile noastre", a declarat Falil într-un interviu pentru Financial Times. "Piaţa a exagerat aşa cum face de obicei în astfel de cicluri."