Arabia Saudită are UN MESAJ pentru Trump!

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, pune în pericol economia globală prin promisiunile sale de a bloca importurile de petrol din Orientul Mijlociu, cu scopul de a crea independenţa energetică a Statelor Unite, potrivit statului petrolier Arabia Saudită, scrie portalul OilPrice.com

Timp de doi ani, de-a lungul procesului electoral american, candidatul republican Donald Trump a promis să renunțe la interesele Statelor Unite faţă de "dușmanii noștri și cartelurile de petrol", referindu-se în principal la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol OPEC, în care Arabia Saudită este cel mai mare producător și lider de facto.

"În inima lui, președintele ales Trump va vedea beneficiile şi cred că industria petrolului îl va consilia, de asemenea, în consecință, că blocarea comerțului cu orice produs nu este un lucru sănătos", a declarat pentru Financial Times Khalid al-Falih, presedintele Aramco, ministru al Petrolului şi Resurselor Minerale. Al Fahil a avut această poziţie la Marrakech, unde se desfăşoară o reuniune privind schimbările climatice.

Arabia Saudită este cel mai mare furnizor de petrol din Orientul Mijlociu pentru SUA, deși țara nord-americană îşi ia cea mai mare parte a energiei sale surse interne și din Canada.

Al-Falih a adăugat că această cultură a comerţului energetic, în prezent în vigoare, aduce beneficii Statelor Unite, deoarece SUA a creat o industrie de rafinare și este direct implicată într-o revoluţie a foamei de locuri de muncă în industria petrolului de şist.

"SUA este un fel de port-drapel pentru capitalism și piețe libere", a spus Al-Falih. "SUA continuă să fie o parte foarte importantă a unei industrii globale care este interconectată, care se ocupă cu schimburi comercile fungibile, aşa cum este petrolul. Astfel încât, a avea o astfel de egalizare prin comerț liber este un lucru foarte sănătos pentru petrol."

Criticii politicii externe americane spun că foamea Statelor Unite pentru energie a jucat un rol important în încurajarea implicării ţării în iţele politice din Orientul Mijlociu. O independenţă energetică ar presupune eliberarea de riscurile economice şi un pas înapoi faţă de conflictele din regiune, potrivit susţinătorilor independentei energetice.