Arabia Saudită: Energia regenerabilă va împinge lumea într-un coşmar

Ca principal producator de petrol si ca tara care traieste din exportul de hidrocarburi, Arabia Saudita nu priveste deloc cu ochi buni dezvoltarea energiilor alternative. Neoficial, principalul motiv este acela ca i-ar afecta direct incasarile pe care le obtine din vanzarea aurului negru.Ali al-Naimi, ministrul saudit al Petrolului, a declarat la Houston, in cadrul unei conferinte pe tema energiilor alternative, ca tara sa se teme de "un adevarat cosmar care s-ar putea intampla daca se continua

Ca principal producator de petrol si ca tara care traieste din exportul de hidrocarburi, Arabia Saudita nu priveste deloc cu ochi buni dezvoltarea energiilor alternative. Neoficial, principalul motiv este acela ca i-ar afecta direct incasarile pe care le obtine din vanzarea aurului negru.

Ali al-Naimi, ministrul saudit al Petrolului, a declarat la Houston, in cadrul unei conferinte pe tema energiilor alternative, ca tara sa se teme de „un adevarat cosmar care s-ar putea intampla daca se continua in acest ritm cu dezvoltarea acestor noi tipuri de energie”.

„Pe de o parte, investitiile in energiile regenerabile sunt importante, dar ele stagneaza sau blocheaza investitiile in domeniul petrolului”. Scenariul de cosmar la care se poate ajunge ar putea fi acela in care resursele alternative nu vor putea sa furnizeze energie la un nivel optim sau chiar sub asteptari, timp in care productia de petrol se va reduce ca o consecinta directa a scaderii cererii”, a completat ministrul.

El a mai precizat ca tara sa a facut deja investitii masive in domeniul petrolului si a majorat capacitatea de productie de la 9 milioane de barili pe zi (cat era acum cinci ani) la 12,5 milioane de barili pe zi si ca spera ca aceste investitii sa nu fie facute degeaba. „Energiile regenerabile au rolul lor, dar numai petrolul poate sa satisfaca setea de energie a lumii”, considera al-Naimi.

„Lumea se schimba si este acum in proces de trecere de la energii fosile la energii regenerabile. Nu stim care va fi deznodamantul si care va invinge. Nu putem sti nici cat timp va dura tranzitia. Dar, data fiind aceasta nesiguranta a viitorului, trebuie sa urmam o politica energetica mai incisiva in ceea ce priveste resursele traditionale„, a apreciat el.

Pentru a nu lasa impresia ca ar avea ceva impotriva altor surse de energie, Ali al-Naimi a concluzionat ca „orice tip de energie este binevenita acolo unde este nevoie. Indiferent daca vorbim despre regenerabila, nucleara sau fosila”.