Fondul public de investiţii (PIF) va ajuta Arabia Saudită să-şi reducă dependenţa de veniturile obţinute din exporturile de ţiţei, a apreciat oficialul saudit. Ca parte a acestei strategii, Arabia Saudită va vinde acţiuni în Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, şi va transforma gigantul energetic într-un conglomerat industrial. Oferta Publică Iniţială (IPO) ar putea avea loc anul viitor, Arabia Saudită intenţionând să vândă o participaţie de sub 5%, a explicat Mohammed bin Salman.
Arabia Saudită este pregătită pentru declinul preţului la ţiţei şi va crea cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari, a declarat prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, într-un interviu acordat Bloomberg.
În urma listării la bursă a Aramco şi a transferării acţiunilor în fondul suveran, investiţiile vor fi sursa veniturilor Guvernului de la Riad, şi nu petrolul. Ceea ce ne rămâne de făcut acum este să ne diversificăm investiţiile. Astfel, în următorii 20 de ani, vom fi o economie care nu va depinde în mare măsură de ţiţei, a declarat prinţul moştenitor.
Arabia Saudită este cel mai mare exportator de ţiţei.
Vânzarea Aramco este planificată pentru 2018 sau chiar cu un an mai devreme, susţine Mohammed bin Salman. Fondul public de investiţii va juca apoi un rol major în economie, investind în ţară şi peste hotare, fiind suficient de mare pentru a cumpăra cele mai mari companii tranzacţionate la bursă – Apple, Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Berkshire Hathaway.
Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Dacă se va organiza un IPO, analiştii estimează că Aramco ar putea deveni cea mai mare companie listată din lume cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, având în vedere mărimea Aramco şi importanţa sa pentru politica petrolieră a Arabiei Saudite, analiştii sunt de părere că vânzarea de acţiuni la Aramco se va concentra pe diviziile de rafinare şi petrochimie, dar este posibil să includă şi o parte dintre activele de explorare şi producţie.
Însă o cotare publică iniţială la Aramco vine într-un moment dificil. În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut joi cu 0,34 dolari, ajungând la valoarea de 39,60 dolari. AGERPRES