Arabia Saudită: Producătorii de ţiţei din afara OPEC sunt vinovaţi de scăderea preţului

Ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, s-a declarat convins că preţul petrolului îşi va reveni. El atribuie prăbuşirea cotaţiilor lipsei de cooperare din partea ţărilor producătoare din afara OPEC.

"Sunt convins că pieţele petrolului se vor stabiliza, iar preţurile îşi vor reveni", a spus al-Naimi, a cărui ţară este liderul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol OPEC, la un forum energetic organizat la Abu Dhabi.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrui, a afirmat la rândul său că la originea declinului cotaţiilor se află excedentul de producţie al statelor din afara OPEC.

"Unul dintre principalele motive ale scăderii preţurilor petrolului este producţia iresponsabilă a anumitor productori din afara OPEC", a acuzat Mazrui.

Cotaţia ţiţeiului a pierdut circa 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a scăderii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

OPEC a decis în luna noiembrie să păstreze plafonul de producţie al Organizaţiei la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea declinului preţurilor.

Într-un comentariu al publicației The Wall Street Journal se arată că „în spatele deciziei OPEC de a nu reduce producția petrolieră a fost faptul că Arabia Saudită vede boom-ul energietic al Americii drept o nouă amenințare, un factor care distanţează tot mai mult cei doi aliați.”

Vânzările de petrol asigură până la 90% din veniturile statelor din Golful Persic. Potrivit estimărilor BP, Arabia Saudită a asigurat anul trecut aproximativ 13% din producţia de ţiţei la nivel global.

Cererea mondială de petrol a fost în acest an de circa 700.000 de barili pe zi, sub estimările de 1,2 milioane de barili pe zi, a arătat Al-Naimi.

Preţul petrolului West Texas Intermediate, de referinţă la bursa din New York, a crescut vineri cu 4,5%, la 52,52 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 3,6%, la 61,38 dolari pe baril.