Arabia Saudită a scăzut brusc prețurile pe care le practică în ce priveşte petrolul pentru Europa, o mişcare care ar putea submina Iranul, în condiţiile escaladării tensiunilor între cele două ţări rivale din Orientul Mijlociu, scrie Marketwatch.com
Măsura Arabiei Saudite pare să deschidă calea pentru o concurenţă pe piețele europene ale petrolului în acest an, în condiţiile în care este de aşteptat ca Iranul să crească exporturile după ridicarea sancțiunilor occidentale privind programului său nuclear.
Italia și Spania s-au bazat pe Iran pentru 13% și respectiv 16% din importurile de petrol înainte ca Uniunea Europeană să interzică achiziţiile în 2012. Iranul a fost înlocuit pe piață de Arabia Saudită și alte țări, cum ar fi Rusia, iar Teheranul se bazează pe reluarea acestor legături atunci când se va pune problema exporturilor.
Reducerea preţurilor petrolului saudit vine dupa o situaţie diplomatică extremă Arabia Saudită și Iran, survenită în această săptămână și, prin extensie, între lumile musulmane sunnite şi șiite. Riyadh-ul și un număr de capitale musulmane sunnite au rupt sau limitat relațiile diplomatice cu Iranul, după ce ambasada Arabiei Saudite la Teheran a fost atacată şi incendiată. Gestul mulţimii furioase a avutr loc după executarea în Arabia Saudită a clericului șiit Nemer al-Nimr.
Profesioniștii iranieni din domeniul petrolului au interpretat mutarea saudiţilor ca o modalitate de a concura cu Iranul în revenire pe piețele petroliere. Uniunea Europeană a programat ridicarea embargoului impus Teheranului cel mai curând luna viitoare.
"Saudiții se pregătesc pentru întoarcerea Iranului", a declarat Mohamed Sadegh Memarian, care s-a retras recent din funcţia de șef analiză a pieței de petrol în cadrul Ministerului iranian al petrolului.
Reducerea de preţ practicată de Arabia Saudită vine împotriva tendinţelor pieței europene. Preţurile petrolului rusesc au crescut în ultima perioadă, în timp ce pieţele futures sugereaza că unii traderi se așteaptă la o revenire a ţiţeiului Brent, de referință în Europa, în acest an, a declarat Ehsan Ul-Haq, senior analist la firma de consultanta britanică KBC Advanced Technologies.