Amintind posiblitatea ca alte „şapte sau opt ţări” să încheie un acord similar, „inclusiv cele mai mari”, preşedintele Statelor Unite a menţionat că regatul saudit s-ar putea afla printre acestea.

„Am vorbit cu regele Arabiei Saudite”, vor face pasul „când va veni momentul”, le-a spus jurnaliştilor liderul administraţiei de la Washington.

„După decenii de diviziuni şi conflicte, asistăm la zorii unui nou Orient Mijlociu”, a declarat preşedintele Statelor Unite în cursul unei ceremonii fastuoase în grădinile Casei Albe, notează Agerpres.ro.

La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apreciat că înţelegerea parafată în capitala SUA reprezintă este un „punct de cotitură al istoriei” susceptibil „să pună capăt o dată pentru totdeauna” conflictului arabo-israelian.

Acord istoric

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aflat în ultimul moment că nu era autorizat să semneze acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, potrivit site-ului israelian N12.

Netanyahu a plecat în SUA pentru a semna marţi cele două acorduri fără ministrul său de externe Gabi Ashkenazi.

Ajuns la Washington, premierul a aflat de la procurorul general că legea israeliană îi cere să dispună de procură de la Ashkenazi sau aprobare din partea guvernului.

La cererea sa, ministrul de externe i-a acordat această competenţă. Dar acordurile semnate de Netanyahu nu vor intra în vigoare decât după ce vor fi aprobate de guvern şi parlament, conform legislaţiei israeliene.

Stabilirea unor relaţii diplomatice depline între Israel şi EAU şi Bahrein marchează primul astfel de acord major între ţările arabe şi statul israelian într-un sfert de secol.

Cele două naţiuni arabe din Golf sunt primele din regiunea lor care vor semna un acord cu Israelul, alăturându-se Egiptului şi Iordaniei, state ale Ligii Arabe, privind normalizarea relaţiilor, într-o acţiune aclamată de preşedintele american Donald Trump drept o victorie a administraţiei sale.