Arabia Saudită va scăpa complet de emisii până în 2060: Lumea vrea să răstignească principalul furnizor de petrol

emisii zero

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul saudit al Energiei a anunțat că Arabia Saudită va scăpa complet de emisii până în anul 2060. De asemenea, el mai spune că producătorul de petrol de stat a avut cele mai mici emisii.

Arabia Saudită va scăpa complet de emisii până în 2060: Lumea vrea să răstignească principalul furnizor de petrol

Ministrul saudit al Energiei a declarat, în marja summit-ului COP27, care are loc în Egipt, să lumea speră să răstignească Arabia Saudită în postura de principal exportator de petrol. De asemenea, el a mai spus că promisiunile altor țări în materie de energie regenerabilă vor fi atent monitorizate.

Prințul Abdulaziz bin Salman a anunțat că producătorul de petrol de stat, Aramco, a avut cele mai mici emisii de metan, indiferent de măsură.

Discuțiile de vineri din cadrul COP27 s-au centrat pe cantitatea de emisii de metan pe care industria petrolieră le produce. Chiar dacă acestea sunt mai puțin periculoase decât dioxidul de carbon, ele sunt destul de puternice.

Același ministru a mai spus că regatul se află pe drumul cel bun pentru a scăpa complet de emisii până în anul 2060. Mai mult, el spune că obiectivul poate fi devansat, dar că totul ține de tehnologie.

Producerea de hidrogen folosind energie regenerabilă

Prințul Abdulaziz bin Salman a mai spus că Arabia Saudită lucrează la producerea de hidrogen folosind energie regenerabilă, adăugând că își propune să fie producătorul cu cel mai mic preț.

„Vrem să ne prezentăm ca o țară exportatoare de energie, pentru că vom lucra din greu la exportul de hidrogen împreună cu petrolul, împreună cu gazul lichefiat”, a declarat el pentru Reuters. „Sperăm că vom face și electricitate”.

Obiectiv de captare a carbonului

Potrivit acestuia, țara trebuie să mai îndeplinească încă un obiectiv, acela de a capta 44 de milioane de tone de carbon până în 2035.

În acest sens, Saudi Aramco a semnat un acord de dezvoltare comună în parteneriat cu Ministerul Energiei, cu scopul de a înființa un centru de captare și de stocare a carbonului. Centrul va avea un potențiale de stocare de până la 9 milioane de tone de dioxid de carbon până în 2027.

Totuși, activiștii pentru protecția mediului spun că sunt reticenți cu privire la acest aspect, subliniind că industria poate folosi în continuare combustibilii fosili.

Combustibilii fosili rămân în continuare necesari, spun oficialii din domeniul petrolului și gazelor, în special acum când lumea se confruntă atât cu o criză economică, cât și cu întreruperea livrărilor de gaze rusești, pe fondul războiului din Ucraina.

Ei mai spun că vârfurile de preț din acest an au venit pe fondul investițiilor insuficiente în combustibili fosili, iar acest lucru a determinat inflația să ajungă la un nivel ridicat.