Investitorii arabi activi pe piaţa imobiliară locală în ultimul an se înscriu, cu precădere, în categoria jucătorilor în căutare de oportunităţi pentru diversificarea afacerilor. Cele opt nume identificate de revista Capital au afaceri sau sunt instruiţi în domenii variate. Un medic proprietar de hoteluri şi restaurante, un ingineri zootehnist care deţine una dintre cele mai mari ferme de ovine şi taurine din ţară, patronul unui lanţ de clinici medicale, un crescător de păsări, fostul proprietar al unei fabrici de ciocolată şi biscuiţi şi fiul celui mai bogat saudit au arătat un interes clar pentru domeniul imobiliar în ultimul an prin plasamente care depăşesc 70 mil. euro.
Achiziţiile şi investiţiilor lor au fost direcţionate către terenuri pentru construcţia de locuinţe, hoteluri şi centre comerciale închise sau cu pierderi majore. Valoric, plasamentele acestor antreprenori sunt mici comparativ cu banii care se rulează pe piaţă la nivelul marilor investitori specializaţi în imobiliare. Spre exemplu, volumul de tranzacţii cu proprietăţi comerciale (malluri, birouri, depozite) realizat în prima jumătate a acestui an depăşeşte jumătate de miliard de euro, potrivit datelor colectate de la principalii brokeri imobiliari activi pe piaţă. Dacă investiţiile arabilor analizate de revista Capital ar fi fost realizate doar în acest an, ponderea lor în volumul rulat la nivelul întregii pieţe ar fi fost de circa 14%, însă o parte dintre aceste achiziţii au fost făcute şi în 2016. Deşi sunt mai mici, investiţiile antreprenorilor arabi indică o revenire a interesului pentru plasamente imobiliare ca mod de conservare a banilor obţinuţi din alte afaceri.
Nume cunoscute
Cel mai activ a fost omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. După o pauză în perioada de criză, antreprenorul, care ocupă locul 52 în topul celor mai bogaţi români, a revenit în forţă pe piaţa imobiliară prin dezvoltarea ansamblului rezidenţial Onix Residence din zona Grozăveşti a Capitalei. A continuat prin achiziţia brokerului imobiliar specializat în locuinţe Coldwell Banker Affiliates of România, care îi administrează acum proprietăţile, şi anul trecut a cumpărat 8 hectare de teren lângă Autobaza RATB Pipera unde vrea să construiască 2.000 de apartamente. Tot anul trecut, el a cumpărat de la Josef Goschy complexul format din hotelurile Amfiteatru, Belvedere şi Panoramic din staţiunea Olimp. Murad a anunţat că va investi 25 mil. euro în renovarea acestora, sumă care include şi preţul achiziţiei. Recent, omul de afaceri a inaugurat un nou hotel în Năvodari, a cărui construcţie a costat 10 mil. euro. Murad a venit în România din Liban în 1982 să studieze medicina şi a ajuns unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară. Pe lângă lanţul hotelier Phoenicia, el este proprietarul restaurantelor Spring Time şi al fabricii de conserve Mandy.
La fel de fervent în achiziţii a fost şi libanezul Johny Jabra, care s-a asociat în 2015 cu antreprenorii români Ionuţ Dumitrescu şi Geo Mărgescu. În această formulă, sub umbrela Forte Partners, a plătit anul trecut circa 5,2 mil. euro pe o bucată din fosta fabrică de pâine Băneasa şi vrea să înceapă în această vară construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 352 de apartamente, o investiţie de 37 mil. euro, potrivit dezvoltatorului. Primele două blocuri cu zece etaje, din cele patru proiectate, urmează a fi finalizate la începutul anului 2019.
Alături de fratele său, Jihad Jabra, el şi-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiţi în producţia de ciocolată şi biscuiţi, care cuprindea brandurile Primola şi Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la fraţii Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment. În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat şi pe piaţa imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piaţă şi închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 mil. euro. Fraţii Jabra mai deţin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici şi medii precum Beller Office Building, din zona Dorobanţi şi imobilul Aurel Vlaicu Office Building, de pe Şoseaua Pipera. Proprietăţile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.
Tot prin intermediul acestei asocieri, Jabra dezvoltă un complex de birouri pe o parte din fosta fabrică Spicul de lângă Podul Basarab. Complexul este format din două clădiri distincte, din care prima are structura ridicată. Imobil este închiriat, în principal, către BCR şi IBM. Structura de rezistenţă a acestei clădiri a fost realizată de Arcadia Engineering, controlată de prinţul saudit Khaled bin Alwaleed. Acesta este fiul lui Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud, cel mai bogat saudit, care a cumpărat în urmă cu doi ani 50% din acţiunile Arcadia Engineering, controlată anterior de Florin Nistor Chinole şi Cristian Chirazi.
Arcadia Engineering a prins o serie de contracte în ultima perioadă printre care realizarea designului general al complexului de birouri Business Garden Bucharest, realizat de divizia imobiliară a IKEA în apropiere de Pasajul Basarab. Compania de consultanţă în construcţii a lucrat recent şi la proiectul Metroffice dezvoltat de Immofinanz în Pipera. Firma a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,7 mil. euro.
De la ferme la imobiliare
Antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, a plătit la sfârşitul lunii ianuarie circa 15 mil. euro pentru achiziţia mallului Armonia Brăila, intrat în faliment în 2011 cu datorii de 28 mil. euro. La mai puţin de două luni de la achiziţie, el a vândut proprietatea cu profit unui producător chinez de corpuri de iluminat. Cu banii vrea să îşi modernizeze ferma de taurine din Ialomiţa. Mohammad Alabdi este inginer zootehnist şi a fondat firma Gellaan Impex în anii 2000. Firma sa a ajuns în 2016 la o cifră de afaceri de 7,78 mil. euro, bazată aproape exclusiv pe exportul de oi şi tauri de carne. La ferma de lângă Ţăndărei, Alabdi se ocupă de îngrăşarea animalelor şi pregătirea lor pentru export în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Gellaan Impex este unul dintre primii zece exportatori ai României, cu o cotă de 5,5% din exportul de animale vii al ţării. Compania exportă anual, de circa 10 mil. euro, peste 100.000 de ovine şi circa 2.500 de taurine.
Un alt exemplu este omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, care, alături de asociatul său iordanian Saddiq Abu Seedo, vrea să construiască un spital privat şi blocuri cu locuinţe în locul fostei fabrici Tricodava din cartierul bucureştean Drumul Taberei. Cei doi asociaţi au cumpărat în iarna trecută un teren de 26.590 mp, parte a fostei fabrici Tricodava, de la firma cu capital spaniol Gran Via, pentru circa 7 mil. euro, potrivit aprecierilor revistei Capital. Sursele Capital spun că circa 5.000 mp din teren vor fi utilizaţi pentru construcţia unui spital pentru internări de lungă durată, cu o secţie de radiologie la subsol, iar restul lotului permite dezvoltarea a circa 700 de apartamente. Construcţiile de pe teren au fost demolate de foştii proprietari, iar acum se pregăteşte şantierul.
Medicul Mohamed Hassanain deţine clinicile International Medical Center din Ilfov şi Sectorul 6, specializate în medicina muncii. El are un sfert din firma prin care va fi dezvoltat proiectul din Drumul Taberei. Omul de afaceri Saddiq Omar H. Abu Seedo, care locuieşte în Dubai, controlează indirect 75% din firma dezvoltatoare. Iordanianul este cunoscut în România pentru afacerile sale din domeniul avicol. El a înfiinţat producătorul de ouă de consum Toneli din Buftea, vândut în 2008 grupului de firme Laoun, o afacere de familie de origine libaneză. Toneli a ajuns astăzi unul dintre cei mai mari jucători din industria producătoare de ouă de consum cu 15 ferme care au o capacitate de 1,5 milioane de ouă pe zi. Abu Seedo mai deţine crescătorul de păsări Avicola Buftea şi producătorul de nutreţuri combinate Select Nutricomb Crevedia.
Valul nou
Un nume mai puţin cunoscut în mediul de afaceri autohton este cel al sirianului Abdulwahed Nour Ideen. El a plătit 4,8 mil. euro pentru achiziţia centrelor comerciale Galleria Arad şi Piatra Neamţ de la dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC). Pierderea vânzătorului a fost uriaşă, ţinând cont că a investit zeci de milioane de euro în construcţia celor două malluri. Nour Ideen a cumpărat mai întâi Galleria Piatra Neamţ pentru 2,7 mil. euro, iar după o lună a plătit 2,1 mil. euro pentru Galleria Arad.
Tot o investiţie susţinută de capital arab este şi ansamblul rezidenţial Cartierul Solar din Berceni. Început în 2015, proiectul a atras deja 12 mil. euro dintr-un total estimat la 45 mil. euro. Deocamdată sunt ridicate şase blocuri cu 408 apartamente, din care patru sunt locuite, însă, până la final, complexul va cuprinde 15 blocuri cu 1.200 de apartamente. Ansamblul are deja montate 120 de panouri solare pe terasa fiecărui bloc, dintr-un total de 1.800 de unităţi aflate în plan. Locatarii trebuie să achite lunar câte 1,6 lei/mp pentru paza şi administrarea parcului şi a panourilor fotovoltaice. Anul acesta urmează a fi livrate alte 144 de apartamente, potrivit vânzătorilor proiectului. Construcţia Cartierului Solar este susţinută cu bani din Emiratele Arabe Unite, prin intermediul firmei cipriote Losscar, care deţine o cotă de 53,99% din capitalul social al firmei dezvoltatoare.
Randamentele ce pot fi obţinute pe piaţa imobiliară locală, superioare ţărilor din regiune, sunt un argument tot mai puternic în atragerea de investitori noi în România, cu atât mai mult a celor deja familiarizaţi cu mediul de afaceri autohton, cum sunt arabii prezentaţi de Capital.