Compania cu capital româno-spaniolo-arab Ad Astra Partners a început construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 1.000 de apartamente în cartierul bucureştean Berceni. Acesta va fi dotat cu panouri solare menite să scadă costurile de întreţinere ale locatarilor.
Dezvoltatorii au început construcţia primelor patru blocuri cu 296 de apartamente pe un teren de circa 6 hectare ce aparţine omului de afaceri Ionuţ Coţofană (35 de ani). Finalizarea acestei etape este programată pentru luna decembrie a acestui an. Investitorii intenţionează să ridice în apropierea Pieţei de Gros din Berceni 15 blocuri de câte 5 etaje fiecare, cu un total de 1.000 de apartamente, până în septembrie 2017. Costul de dezvoltare a întregului proiect a fost estimat la 45 mil. euro şi va fi susţinut cu bani din Emiratele Arabe Unite, prin intermediul firmei cipriote Lasscar (care deţine 99,9% din Ad Astra Partners). Compania Comnord, controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, a fost desemnată antreprenorul general al proiectului.
Suprafeţele apartamentelor din Cartierul Solar pornesc de la 38,4 mp pentru garsoniere şi ajung până la 94 mp pentru apartamentele cu trei camere. Preţurile avansate de dezvoltatori pornesc de la 30.500 euro pentru garsoniere, 39.000 euro pentru unităţile cu două camere şi 70.900 euro pentru cele cu trei camere. Preţurile includ TVA de 5%. Primele 50 de unităţi au un preţ promoţional de 750 euro/mp. Vânzarea este asigurată în exclusivitate de Premier Estate Management, companie care gestionează vânzările unor proiecte precum Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza, Ibiza Sol sau Citadella Titan.
Energie verde
În acţionariatul firmei dezvoltatoare mai apare Lucian Zlate (39 de ani) şi firma Civiwind, care vor superviza integrarea panourilor solare fotovoltaice. Civiwind face parte din grupul valencian Cividesign, companie fondată şi condusă de Juan Jose Rodríguez Ballesteros. Cividesign este specializată în consultanţă şi servicii inginereşti pentru proiecte de energie regenerabilă şi a lucrat la o serie de ferme eoliene în localităţi precum Gura Ialomiţei (jud. Ialomiţa), Filipeşti (jud. Bacău), Pojejena (jud. Caraş-Severin) şi Socol (jud. Caraş-Severin). În urmă cu câteva luni, spaniolii au plătit 1 mil. euro, prin intermediul Civiwind, companiilor ungureşti Ogis Renewable Energy şi Saphire ZRT pentru a prelua un proiect eolian din Brăila. Lucian Zlate este partenerul local al spaniolilor.
Aceştia vor să monteze în Cartierul Solar 1.800 de panouri fotovoltaice, care se estimează că vor produce peste 600 MWh/an. Fiecare bloc al complexului va fi dotat cu un sistem de generare a energiei electrice compus din 120 panouri solare fotovoltaice, plasate în şase şiruri a câte 20 de panouri şi un invertor cu ajutorul căruia se realizează conversia din curent continuu în curent alternativ. Practic, proprietarii beneficiază de costuri zero cu energia electrică consumată pentru părţile comune ale blocurilor. Pe lângă energia electrică produsă şi utilizată pentru asigurarea consumurilor pe părţile comune (iluminat interiror/exterior, lift, pompe etc.), sistemul fotovoltaic va genera şi venituri din obţinerea de certificate verzi.