În plină criză pe piața petrolului, arabii au început să cumpere Europa bucată cu bucată. Primul mare pas este să cumpere participații în marile companii petroliere ale Europei.
Arabia Saudită a cumpărat acțiuni în valoare de aproximativ un 500 de milioane de dolari în patru mari companii petrolieri europene, conform unei informații publicate de Wall Street Journal.
Cele patru companii vizate de achizițiile făcute de Arabia Saudită sunt Equinor ASA (Norvegia), Royal Dutch Shell (anglo-olandeză), Total SA (Franța) și Eni SPA (Italia).
Cele mai mari companii mondiale de petrol şi gaze îşi reduc cheltuielile în acest an în urma colapsului cotaţiei ţiţeiului, ca urmare a reducerii cererii, din cauza extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a războiului preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia, transmite Reuters.
Din ianuarie, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu 65%.
Reducerile deja anunţate de opt companii petroliere majore, inclusiv Saudi Aramco şi Royal Dutch Shell, ajung la un nivel combinat de 28 de miliarde de dolari, sau o scădere de 20% faţă de planurile lor iniţiale de cheltuieli, de 142 de miliarde de dolari.
Grupul britanic BP a anunţat miercuri că şi-a redus planul de cheltuieli pentru 2020 cu 25% şi va scădea nivelul producţiei din SUA, în timp ce compania americană a confirmat că-şi reduce cheltuielile de investiţii dar fără a preciza date exacte.
Producătorul brazilian de petrol Petrobras reduce producţia, întârzie plata dividendelor şi reduce planul de investiţii pentru 2020, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor din cauza extinderii pandemiei.
Investitorii susţin că dacă actuala criză se prelungeşte, reducerile de cheltuieli anunţate se marile companii petroliere ar putea să nu fie suficiente pentru a le permită să menţină dividendele fără a-şi majora datoria, care este deja la un nivel ridicat.
Datoria combinată a Chevron, Total, BP, Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell se ridica la 231 miliarde de dolari la 31 decembrie 2019, aproape de nivelul de 235 miliarde de dolari atins în 2016 când cotaţia barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari.