Piaţa construcţiilor ar putea scădea în acest an cu 35-40%, de la 12,6 miliarde euro în 2009, şi ar putea stagna anul viitor, în cel mai optimist scenariu, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu (foto). „Subfinanţarea şi stagnarea finanţărilor conduc către o prognoză de comprimare a pieţei mai mare decât cea din 2009. În condiţiile în care avem o scădere de 55% în trimestrul I, probabil că este un mi
Piaţa construcţiilor ar putea scădea în acest an cu 35-40%, de la 12,6 miliarde euro în 2009, şi ar putea stagna anul viitor, în cel mai optimist scenariu, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu (foto).
„Subfinanţarea şi stagnarea finanţărilor conduc către o prognoză de comprimare a pieţei mai mare decât cea din 2009. În condiţiile în care avem o scădere de 55% în trimestrul I, probabil că este un minus 40% la trimestrul II, şi nu ştim ce va fi în semestrul II, cred că discutăm undeva la un minus 35-40% faţă de anul trecut. Lansez cifra cu rezerve care ţin de lipsa de transparenţă a informaţiilor legate de finanţările publice”, a afirmat Plosceanu.
El a revizuit în sens negativ prognoza anunţată în ianuarie, când estima că piaţa construcţiilor ar putea stagna sau scădea cu 8-9% în acest an.
Ineficienţa încasării datoriilor
Printre problemele cu care se confruntă sectorul construcţiilor se numără lipsa fondurilor private şi de la buget, reticenţa de finanţare a băncilor, dar şi nivelul ridicat al datoriilor către firmele de profil, de 1,5 miliarde de euro, aferente lucrărilor derulate anul trecut.
„Ceea ce s-a licitat şi s-a decontat în prima parte a anului nu a putut să fie decuplat de ceea ce s-a numit sprijinul în campaniile electorale de anul trecut pentru diversele partide politice”, a spus Plosceanu.
În aceste condiţii, dacă legea privind parteneriatele de tip public-privat, o alternativă viabilă pentru finanţarea proiectelor, va fi adoptată în vara acestui an, aceasta nu va produce efecte decât din 2011, a adăugat el.
Stagnare pentru 2011
Plosceanu apreciază că piaţa nu îşi va păstra ritmul de scădere, dar că în cel mai optimist scenariu va stagna în 2011, pe baza datelor disponibile în prezent.
„Eu cred că interesul pentru România se va menţine, pentru că e posibil peste 4-5 ani ritmul de dezvoltare de aici să revină la o cotă care să-i asigure o poziţionare peste media europeană”, a spus şeful ARACO.
Pe lângă identificarea soluţiilor de finanţare, autorităţile ar trebui să prezinte o listă a lucrărilor prioritare.
„Dacă în continuare încep zeci, sute de licitaţii, care n-au sursele financiare asigurate, nu facem decât să contribuim şi mai mult la blocarea pieţei”, a afirmat Plosceanu.
Domeniul principal care ar trebui să atragă investiţiile în domeniul construcţiilor ar trebui să fie în continuare cel al infrastructurii, în baza unei strategii coerente şi asumate, care să nu fie schimbată de la o guvernare la alta, este de părere Plosceanu.
SURSA: Mediafax