cumparatorilor. In multe situatii, proprietarii au „ochit” case darapanate de dimensiuni mai reduse, la preturi ce porneau de la 40.000-50.000 de euro, pe care, dupa caz, fie le-au daramat, fie le-au consolidat si renovat, ca apoi sa faca extinderile dorite. Asa au rezultat multe vile cu peste cinci camere, care costa acum de la 200.000 de euro in sus. Altii au achizitionat suprafete de teren viran, la preturi de circa 10-15 euro/mp, pe care ulterior si-au ridicat constructii dupa preferinte. „Din pacate, in momentul de fata, terenuri bune de construit nu prea mai exista. Asa se explica, de altfel, si evolutia preturilor terenurilor care au crescut de la 10 euro/mp anul trecut, la 20 euro/mp, in prezent. Asadar, negasind terenuri libere, oamenii au cautat case mai vechi, aflate intr-o stare mai proasta, pe care le-au demolat, pentru a obtine spatiu necesar unor constructii noi”, explica Gabriela Bej, branch manager la agentia imobiliara Casadomi Arad.De ce au optat aradenii pentru astfel de variante? Un argument ar fi si avantajul ca, ridicata pe cont propriu, cu mesteri platiti cu ziua, construirea unei case inseamna o investitie mai mica. Apoi, o data ce exista terenul, constructia poate evolua linistit si in functie de veniturile beneficiarilor, fara a fi astfel nevoie de plata cu banii jos. Calcule de acest gen au generat o anumita tendinta a aradenilor, de a-si construi case in cartierele municipiului. „Astazi, exista o serie de apartamente situate in centrul orasului, al caror pret echivaleaza cu cel al unei case de cartier, de circa 40.000-50.000 euro sau poate chiar mai putin. Tot centrul Aradului e inghesuit, iar cei care vor o oaza de liniste si gradina si-au vandut apartamentele de la bloc, mutandu-se, la o casa, intr-un cartier”, spune Elena Peca, de la agentia imobiliara Cadastru Grup Romania Arad.
Casele noi migreaza spre periferie
Explicatia determinanta a faptului ca aradenii doritori de case au migrat spre cartierele periferice ale municipiului consta insa in aceea ca, in orasul de pe malul Muresului, ofertele de zone rezidentiale noi au lipsit aproape cu desavarsire. De-a lungul anilor, au existat cateva tentative de initiere a unor astfel de investitii, dar acestea s-au finalizat, in cel mai fericit caz, cu constructia caselor „model”. Absenta unor oferte de acest gen, coroborata si cu un tot mai acut deficit de spatiu, a mai generat un fenomen: migrarea aradenilor grabiti sa-si achizitioneze o casa spre localitatile limitrofe: Livada, Sanleani, Zadareni, Zimand etc. si acolo insa proprietarii au optat tot pentru constructii in regie proprie.Astfel, recenta initiativa a SC Bermo Group SA Arad, de a construi un ansamblu rezidential, dar si planurile de viitor ale actionarilor acestei companii par sa mai invioreze putin o piata imobiliara usor amortita. Este vorba de un ansamblu rezidential, situat intr-o pozitie centrala, in cartierul Aradul-Nou, pe strada Armoniei, denumit AXA. Intins pe 6.000 mp, microcartierul, in valoare de 1.100.000 de euro, va cuprinde 18 case dispuse paralel, pe doua siruri. „Proiectul nostru prevede un microcartier modern, delimitat, dotat cu paza, interfoane etc. Pe langa confort, liniste si siguranta, fiecare casa va detine o curte si garaj. Spre deosebire alte case construite din boltari de beton, noi ne-am orientat spre materiale performante de ultima generatie, incepand de la caramizi si pana la tigle, urmarind indeaproape toate standardele de calitate din domeniu. De asemenea, AXA va beneficia de retele subterane de electricitate, gaz sau telefonie”, declara Valentin Morar, manager si actionar la SC Bermo Group. Potrivit proiectului, urmeaza sa se construiasca doua tipuri de imobile, ambele parter plus mansarda, de 161,4 mp (suprafata utila), la un pret de 100.000 euro (fara TVA), respectiv de 186 mp, la 105.000 euro (fara TVA). Casele vor fi compuse din cinci camere (trei dormitoare, o camera de zi, bucatarie si sufragerie), doua bai, terasa, curte si garaj.”Recent, am demarat construirea primelor patru case, urmand ca pana in 15 decembrie sa finalizam faza constructiei la rosu. Iar in continuare, dorim ca pana la sfarsitul anului 2005 sa putem livra la cheie toate imobilele. Chiar daca ne aflam doar la inceputul lucrarilor, pot sa va spun ca deja o casa a fost retinuta inainte de finalizare”, afirma Valentin Morar.Imobilele din microcartierul AXA vor putea fi achizitionate atat cu banii jos, cat si printr-un sistem de rate, derulat pe sase ani, cu un avans de 55.000 de euro.Valentin Morar mai spune ca AXA nu reprezinta decat inceputul, intrucat Bermo Group preconizeaza ca in 2006 sa realizeze inca doua investitii imobiliare: un ansamblu rezidential in cartierul aradean Aurel Vlaicu si un bloc de locuinte in zona centrala a orasului.
zonele In dezvoltare din arad
Zona centrala
· Apartamentele cu doua-trei camere costa intre 35.000 si 45.000 euro, in functie de dotari, etaj, finisaje, amplasament.
· Cele mai ieftine sunt apartamentele situate in imobile mai vechi, care necesita unele reparatii, caz in care preturile pleaca de la 30.000 euro.
· Preturile caselor mai modeste, cu cinci camere (fara investitii semnificative facute in ultima vreme, dar care nu sunt intr-o stare deplorabila), aflate in-tr-o pozitie buna, pornesc de la 55.000-60.000 euro, putand ajunge pana la 90.000 euro, in functie de confort.
· Vilele cu peste cinci camere costa intre 150.000 si 600.000 euro, preturile variind in functie de vechimea constructiei si amplasament.
Tendinte: fata de anul trecut, preturile imobilelor din zona centrala au crescut cu circa 50%.
Cartierul Micalaca
· Dupa zona centrala a orasului, Micalaca este cel mai scump si cel mai dinamic cartier
· Pretul imobilelor a crescut in primul rand din cauza majorarii preturilor terenurilor, de la 12 euro/mp in 2003, la 30 euro/mp, in prezent.
· Apartamentele cu doua-trei camere costa intre 25.000 si 45.000 euro, in functie de amplasament, dotari etc.
Pretul caselor cu peste cinci camere depinde in mod determinant de vechimea constructiei, dar si de finisaje si amplasament. Astfel, o casa veche, cu cinci camere se vinde cu minimum 100.000 de euro, in timp ce constructiile noi, cu acelasi numar de camere costa de la 200.000 euro in sus.
Tendinte: comparativ cu anul trecut, imobilele din Micalaca s-au scumpit cu pana la 80-90%, inregistrand astfel cea mai spectaculoasa majorare de preturi. In opinia agentilor imobiliari, aceasta se datoreaza atat deficitului de teren, cat si dezvoltarii economice pe care a cunoscut-o in ultima vreme cartierul Micalaca (aparitia a doua supermarketuri, a clinicii de diagnostic, a unor locatii universitare etc.).
Cartierul Aradul-Nou
· Este o zona in care predomina casele (peste 90 la suta din suprafata).
· Apartamentele cu 2-3 camere costa intre 25.000 si 30.000 euro.
· Cele mai ieftine case (care necesita insa renovari semnificative) s-au comercializat incepand de la 45.000 euro.
· Imobilele vechi, compuse din peste 5 camere se vand la preturi cuprinse intre 80.000 si 120.000 euro, iar constructiile noi intre 150.000 si 300.000 de euro.
Tendinte: Comparativ cu 2003, casele s-au scumpit cu circa 35%, iar apartamentele cu aproximativ 20%.
Zona Aurel Vlaicu-Bujac
· Aici se gasesc apartamentele cele mai ieftine din Arad, cele cu doua-trei camere, confort doi, costand intre 16.000 si 20.000 euro.
· Casele cu pana la 4-5 camere, aflate intr-o stare mai proasta, in zone periferice costa intre 35.000 si 40.000 de euro, fiind si ele cele mai ieftine din municipiu.
· Casele mai vechi, cu peste cinci camere costa 100.000 euro, pe cand constructiile noi pleaca de la 250.000 de euro.
Tendinte: Fata de 2003, preturile imobilelor au crescut cu circa 35-40%.