Secretarul de stat Raed Arafat a susținut că teoria că asimptomaticii nu transmit boala este contrazisă de tot mai multe studii internaționale. El a susținut că există concluzii potrivit cărora asimptomaticul și presimptomaticul transmit, ba mai mult, unul dintre studii zice că încărcătura virală la asimptomatic poate să fie identică cu încărcătura virală la simptomatic.

El i-a sfătuit pe cacei pacienți pozitivi care preferă să plece acasă decât să stea în spital este să se izoleze de familie, să stea într-o cameră separată, să nu iasă din casă, să stea acasă, să stea într-un spațiu limitat, separat de familie, să aibă o metodologie prin care familia îi dă mâncare, apă, de la distanță.

„De asemenea, dacă au o singură baie acasă, după ce intră în baie trebuie să fie aerisit foarte bine, după care trebuie dezinfectat înainte să intre alte persoane în baie. „Este un lucru minimal pe care trebuie să-l facă cine pleacă, simptomatic sau asimptomatic”, a spus Arafat.

El a vorbit și despre posibilitatea ca cei 905 pacienți care au refuzat internarea sau au cerut externarea să fi contribuit la creșterea numărului de îmbolnăviri. Raed Arafat nu a exclus această posibilitate, amnintind de situația de la Dâmbovița, cu mai multe focare familiale pornite de oameni care s-au externat, refuzând să rămână o perioadă izolați la spital, și unul din focare a fost cu infectarea a nouă membri de familie.

Ce se întâmplă după ce Legea carantinei intră în vigoare

Ce se va întâmpla cu cei 905 pacienți externați după intrarea în vigoare a noii legi referitoare la carantină și izolare. „Ministerul Sănătății este cel care pregătește o decizie în privința lor. Este posibil să fie rechemați pentru un control, a menționat șeful DSU. Potrivit acestuia, noua lege va permite ca lucrurile să foe implementate mai bine. Potrivit acestuia, textul permite în final reglementarea internării – aceasta va fi, de fapt, izolarea – sau permite izolarea pacientului acasă. Această posibilitate, a izolării la domiciliu, exista și înainte, ea nu a fost anulată. Doar că era prevăzut să se recurgă la ea când nu mai aveai locuri în spitale. „La noi în România se dorește acum ca aceasta să fie opțiunea pacientului, dacă riscul de transmitere este redus”, a explicat Arafat care este diferența.

Șeful DSU a precizat însă că legea prevede ca printr-o hotărâre a guvernului să fie stabilit care sunt bolile care într-adevăr, în anumite situații, permit a lăsa pacientul să se izoleze acasă, chiar dacă este pozitiv.

Foto INQUAM/Octav Ganea