Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit vineri seara despre una dintre temele care a creat controverse între reprezentanții puterii guvernamentale: oferirea mărțișoarelor.
În acest context, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat și medicul american de origine română Theo Trandafirescu au vorbit despre această temă și au precizat ce măsuri trebuie respectate în contextul pandemiei de coronavirus.
”E o chestiune pe care toată lumea o să facă, indiferent de ce spunem noi. O să dăm (mărțișoare) dar o să respectăm și regulile. Dăm, păstrând distanța și purtând masca, dacă este vorba de persoane din afara familiei. Dacă este din familie (persoana căreia i se oferă, n.r.), este cu totul altceva.
Dacă este vorba de persoane dragi, dar din afara familiei, cărora vrem să le dăm un mărțișor, o floare, deși este perioada asta: da, dacă respectăm anumite reguli. Am zis că este o tradiție pe care o putem păstra și în pandemie, respectând anumite reguli de bază.”, spune Raed Arafat.
”Nimeni nu-și dorește să restrângă conexiunile umane”
Ulterior, și medicul Theo Trandafirescu a declarat că nimeni nu își dorește să restrângă conexiunile umane și că este nevoie de respectarea anumitor măsuri.
„Cu anumite restricții, cred că se pot da. Conexiunile umane, emoționale, nu-și dorește nimeni să le restrângă. Dar sănătatea este prioritară. Nu poți avea emoție dacă n-ai sănătate”, spune medicul.
Ce spune ministrul Educației
Din punctul de vedere al ministrului Sorin Câmpeanu, atât mărţişoarele de 1 martie cât şi florile de 8 martie trebuie permise.
„Ordinul comun de ministru al Educației și Sănătății prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal.
Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Așadar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal”, a precizat Sorin Câmpeanu, la Antena 3.
Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu