„Deci, calculele s-au făcut pe diferite baze. S-au luat cifre… deci există mai multe cifre, asta este, nu avem o cifră unică, sunt mai multe cifre. Inițial, se făceau calculele la cifră mai mică, de 1.800.000. Acum oricine vorbim cu el știe că Bucureştiul nu are 1.800.000, adică cifra din Bucureşti este mai mare, dacă îi luăm pe toți care stau aici, cu buletinul, adresa lor fiind în alt județ, dar stau aici. Și, atunci, s-a decis la ultima hotărâre de guvern și la ultima decizie a CNSU să mergem pe cifra de la Evidența Populației, care este eactualizată săptămânal și care permite să avem un raport corect.
Totuși, cu toate acestea, când am făcut comparații între incidență calculată pe baza datelor de la INS și pe baza datelor de la Evidența Populației, diferența este una… a fost cel puțin una foarte mică la nivelul Bucureştiului. Dacă nu greșesc, și nu vreau să dau o cifră greșită, dar din ce îmi aduc aminte a fost diferență de 0,05. Adică era chiar nesemnificativă. Acum, dacă vom merge pe o singură cifră, vom folosi acest lucru clar ca un prag pentru măsurile celelalte. Vă rog”, a transmis Raed Arafat.
Aducerea testelor pe bază de antigen
Raed Arafat a spus că există șansa aducerii testelor pe bază de antigen, pentru a fi folosite în prima linie pentru cazurile asimptomatice.
„Există şansa să aducem teste pe antigen, pe bază de antigen, rapide, pe care să le folosim în linie de front pentru cazurile simptomatice; pentru cazurile asimptomatice rămâne totuşi evaluarea generală care se face, testările care sunt în masă, rolul lor mai mult este de a găsi seroprevalenţă,
cum a făcut şi s-a găsit că 5% au fost infectaţi, dar testări în masă ca să le faci la acest moment există foarte multe opinii, că dacă faci test la orice asimptomatic sau testele le faci numai pentru definiţie de caz, mai ales dacă ai o limită asupra testelor pe care poţi să le faci, limită care e impusă de resursa umană, de capacitatea echipamentelor pe care le avem şi tot. Oricum s-a crescu, de la 3.000 am ajuns la aproape 25, 26, 27 de mii care se fac teste zilnic, deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentară este foarte bine-venită”, a adăugat Arafat.
Valul doi va fi pe durata iernii
Șeful DSU a subliniat că valul doi va fi pe durata iernii.
„Valul doi nu numai noi, pe plan european acum, pe emisfera nordică, zicem, că ne gândim că va fi pe durata iernii, acum cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, nu se obţine imediat, clar că putem ţine situaţia sb control, cum am ţinut-o prima dată, în primul val. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, să nu se ia anumite restricţii, de exemplu, cum s-au luat şi, bineînţeles, sunt unii supăraţi pe noi că de ce s-au luat, dacă continuăm în această logică, că de ce ne trebuie asta, de ce ne trebuie asta, atunci clar că s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă, deci totul depinde de modul în care lucrăm cu toţi împreună”, a explicat Raed Arafat.
„Nu pot să vă garantez nimic pentru că nu ştim cum va fi comportamentul. Aduceţi-vă aminte, noi n-am trecut printr-o iarnă serioasă, cu virusul ăsta, anul ăsta, noi am început din martie, când a început primăvara. Acum să vedem iarna cum va fi şi noi, din primăvară până acum nu am stat liniştiţi şi vedeţi că creşterile au început chiar în vară-toamnă, adică…”
Măsurile de prevenire sunt soluția
Raed Arafat a arătat că „virusul nu ştie legi, nu ştie nimic” iar măsurile de prevenire sunt soluția.
„Deci înrăutăţirea lucrurilor vedeţi că nu e numai în România şi România nu stă cel mai prost la acest moment, ca cifre. Dacă vedem, sunt ţări care sunt mult peste România. Am avut discuţie cu colegii din Olanda, am avut discuţie de la protecţia civilă, cu colegii din Italia, de la protecţia civilă, chiar în ultimele două zile. Toţi au aceleaşi îngrijorări şi temeri pe care le avem şi noi şi toţi se confruntă tot cu această rezistenţă care apare din ce în ce mai mult, împotriva purtării măştii, a regulilor, care aici trebuie din ce în ce mai mult să explicăm populaţiei că este, din păcate, unica soluţie, măsurile de prevenire sunt soluţia.
Noi nu putem opri virusul. Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Virusul este prezent, ne protejăm, e bine, nu ne protejăm îşi face treaba mai departe şi îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea, chiar şi unii care le respectă se infectează, adică nu există o prevenire sută la sută, nu putem spune niciodată că dacă am purtat mască şi m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit sută la sută de infecţie, dar reduce riscul la maxim şi şansa devine mult mai mică să mă infectez”, transmite Raed Arafat.
„Cu cât creşte numărul cazurilor de terapie intensivă, situaţia va fi mai grea. Se poate să ajungem inclusiv să luăm nişte măsuri de limitare a activităţii elective, pe care şi alte ţări le-au luat. Ieri, de exemplu, am avut o discuţie a grupului medical NATO, Joint Health Group, care se întâmplă să fiu cel care coordonează şi au participat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, ţări baltice, ţări… Norvegia a participat, Lituania, Letonia, toţi au avut o abordare identică cu noi, Marea Britanie, cum am zis, a participat şi au prezentat situaţiile lor, ţări din Balcani au participat, deci nu numai noi, şi din ce s-a vorbit acolo rezultă că toţi au probleme de capacitate a sistemelor sanitare şi mai ales când se vorbeşte de segmentul terapie intensivă şi segemtnul bolnavi care au nevoie de oxigen şi au nevoie de internare”, a conchis acesta.
Sursă foto: INQUAM/George Călin