Arafat: Costurile la paturile de arşi afară sunt mari. Cât cer pentru un bolnav

Raed Arafat

Sursă: Inquam Photos / Ilona Andrei

Prezent în emisiunea Insider politic, Raed Arafat a vorbit despre costurile pe care le-a suportat România pentru a transfera în străinătate pacienții arși în explozia de la Crevedia.

Arafat: Ajunge să-ţi ceară la un bolnav între jumate de milion şi un milion de euro

Arafat a fost întrebat dacă e de acord cu afirmaţia fostului premier Victor Ponta, care a susţinut că interesul spitalelor din străinătate care tratează mari arşi e să trimită facturi enorme statului român.

Șeful DSU a precizat că, din păcate, costurile sunt foarte mari în străinătate.

”Nu. Noi ce am dus în străinătate sunt cazuri foarte grave. Din păcate, costurile la paturile de arşi afară sunt mari. Durata de tratament e lungă, costurile tratamentului sunt foarte mari şi facturile – că e spital public, că e spital privat – sunt mari. Unele spitale private practică preţuri fenomenale. Ajunge să-ţi ceară la un bolnav între jumate de milion şi un milion de euro. Unul dintre spitale asta a cerut. Nu acum. Atenţie! Vorbim de Colectiv. Am avut cotaţii de jumătate de milion de euro pentru un pacient. Se estimează: ”E ars atâta, bănuim că o să stea atâta, asta e cotaţia”. Costurile sunt foarte mari. Secţiile care vor fi construite în România în următoarea perioadă vor schimba jocul foarte serios, iar transferul pacienţilor afara va deveni o raritate”, a spus Raed Arafat, la Prima TV.

Acesta a explicat și de ce România nu are suficiente paturi de mari arşi la opt ani de la tragedia de la Colectiv.

”Sunt proiectele, eu înţeleg sunt în curs de realizare. Este adevărat, şi nimeni nu poate nega, că sunt întârziate, dar noi speram să le vedem. Nu mă ocup şi nu urmăresc evoluţia proiectelor”, a spus Arafat.

Oficialul a precizat că, spre deosebire de momentul Colectiv, victimele exploziei de la Crevedia au fost transportate foarte rapid în străinătate.

”În orice ţară există o lipsă acută de paturi de arşi, pentru că paturile de arşi sunt foarte scumpe. Şi atunci se transferă. Noi avem o cooperare foarte bună, avem înţelegeri bilaterale şi Mecanismul de protecţie civilă europeană, care, după Colectiv, a fost modificat să se ocupe şi de astfel de cazuri (de arşi – n.r.). De data asta chiar a funcţionat foarte bine. Am avut mai multe întâlniri cu premierul şi cu vicepremierul Predoiu şi în noaptea tragediei, şi a doua zi. Decizia a fost în final că va trebuie să transferăm un număr de pacienţi. Incendiul a început pe la ora 19.00, aproximativ, la ora 4.00 dimineaţă deja pleca primul avion, la ora 6.00 – al doilea avion, la 16.00 – al treilea avion, la 18.00 – al patrulea avion. Şi a mai venit un avion de la partenerii noştri din Elveţia şi a luat un pacient pentru Norvegia”, a spus şeful DSU.

Raed Arafat a vorbit și despre Colectiv și a explicat de ce nu au acţionat la fel de rapid. Atunci, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a spus că nu e necesar ca pacienţii să fie transferaţi în străinătate.

”Nu, nu intrăm în asta pentru că altele erau relaţiile şi altele erau modalităţile de transfer. Acum 12 pacienţi au fost transferaţi în total din cei 58. Au rămas în ţară vreo 3 pacienţi care erau netransportabili şi nimeni nu-i accepta, pentru că aveau un grad de arsură foarte mare. Nu acceptă nimeni un astfel de pacient pentru că prognosticul, din păcate, este foarte, foarte rezervat”, a conchis Raed Arafat.