„Valoarea donaţiilor va scădea considerabil. Activitatea Fundaţiei pentru Smurd, investiţiile în aparatură de urgenţă, pregătirea personalului, pe care sistemul public nu le finanţatează, depind, în proporţie covârşitoare, de redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Acest sistem de donaţii a reprezentat, din 2006, de la înfiinţarea fundaţiei, modul în care am sprijinit sistemul de urgenţă. Am investit, din aceşti bani, milioane de euro în servicii şi acces la Sănătate. Acest model de donaţii a avut un impact pozitiv extraordinar asupra societăţii”, a declarat pentru Capital Raed Arafat.
Potrivit acestuia, propunerea trebuie analizată din toate punctele de vedere, nu doar din perspectiva contribuabilului. „Dacă oamenii vor trebui să dea din buzunarul propriu aceste sume, chiar dacă vor fi considerate deduceri, donaţiile vor scădea considerabil. Puţini vor direcţiona banii intraţi în buzunar pe parcursul anului, la final, către acţiuni umanitare”, a adăugat Arafat.
Medicul Raed Arafat a subliniat faptul că toate sumele redirecţionate, în ultimii ani, către ONG-uri, precum Salvaţi Copiii, Unicef şi altele au dezvoltat sistemul de asistenţă socială, dar şi pe cel de Sănătate. „Toate aceste activităţi, care au adus un plus important societăţii, sunt puse în pericol. Republica Moldova a preluat acest model de redirecţionare de la noi, pentru că este unul care funcţionează”, a conchis Arafat.